Pagina's

zondag 28 juni 2020

Soestdijk terug naar het rijk ?


Het is al een tijdje terug dat ik nog eens iets schreef over Paleis Soestdijk. Meer dan een jaar, om precies te zijn. Ondertussen ben ik er zelf nog op bezoek geweest - samen met mijn vrouw en kleine D – en heb ik met eigen ogen kunnen zien dat het allemaal best meeviel met de verpauperde staat van het interieur.

Het is geen groots gebouw met weelderig ingerichte zalen, de één nog mooier dan de ander. Maar toch best een amusant geheel, met hier en daar een aardig kunstwerk, een herinnering aan de vroegere bewoners, of een leuk detail in de keuken, of kelder.

Toch zijn er vergaande plannen met het gebouw en de omgeving. Want de boel is een aantal jaren geleden door het rijk verkocht aan een commercieel bedrijf en dat moet nu niet alleen het geheel onderhouden, maar ook nog winst maken.

Het is volgens mij een liberale denkfout dat het bedrijfsleven alles beter zou kunnen dan de overheid. Het aardige van een overheidsdienst is dat die geen winst hoeft te maken en dus minder wilde dingen hoeft te doen om, zoals hier, een belangrijk cultuurhistorisch monument in stand te houden.

Een bedrijf moet luxe villa's en een hotel in het bos bouwen, een parkeerplaats aanleggen, stukken verhuren aan andere bedrijven en evenementen organiseren. Zoveel zelfs dat vorig jaar de Gemeente Baarn, waar het paleis bij hoort, dwars ging liggen. Het oorspronkelijk plan werd steeds maar weer verder uitgebreid, de villa's zouden nu al flatgebouwen worden. Dat ging te ver.

Daarop stapte de directeur van het paleis op en onlangs las ik dat één van de leden van de klankbordgroep boos is weggelopen. Die klankbordgroep was opgericht om te proberen de nieuwe eigenaar, gemeente en omwonenden op één lijn te krijgen.

Ondertussen kregen wij regelmatig post over het paleis. Of we weer op een voorlichtingsbijeenkomst willen komen ? Of we een gratis kaartje wilden om de overlast te compenseren ? Of misschien de raadsvergaderingen bij willen wonen ?

Deze week lag er een folder in de bus van een aantal verontruste organisaties, met als kop: 'Soestdijk terug naar het rijk ?' Daarin wordt een toekomst geschetst met 15 meter hoge appartementenblokken in het bos, een pretpark voor onze deur, files op de doorgaande weg, want 700.000 bezoekers per jaar en wekelijks evenementen met versterkt geluid.

Dan is het gedaan met 'onze vorstelijke groene omgeving, met schone lucht, rust en ruimte...', schrijven ze. Dat zou inderdaad niet best zijn. Hoewel die autoweg voor het paleis nu ook al behoorlijk druk is en het best grappig is om concerten te kunnen volgen door de balkondeuren open te zetten.

Maar goed. De feestende mens dreigt Soestdijk te overspoelen. Om gelukkig te zijn moet die vakantie vieren, festivals bezoeken, in de zweefmolen zwieren en op terrassen zitten. Waar dat nog niet kan moet dat snel mogelijk worden gemaakt, want zo wordt een mooie plek rendabel.

Gelukkig zijn er ook dwarsliggers – en worden we tijdelijk geholpen door het coronavirus. De tegenstemmen hebben zich verenigd in Stichting de Parel van Baarn, StichtingBehoud van de Eemvallei, Vereniging Vrij Polderland, Vrienden van het Borrebos en Buurtcollectief Baarn-Soest. Die roepen ons op om onze bezwaren kenbaar te maken aan de gemeenteraad van Baarn, of zelf te komen inspreken op de raadsvergadering van 1 juli aanstaande.

Ik ben benieuwd of het gaat helpen.

Lees voor meer info dit recente artikel in het AD: Buurt komt in opstand tegen plannen paleis Soestdijk 



De Strip is gemaakt door de Stripman zelf

Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal...

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 en deel 9 van het vorige verhaal. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


6 opmerkingen:

  1. Ons stadspark is een groot deel van de zomer dicht omdat er festivals zijn. Aan de andere kant heeft het NDSM-terrein zijn muziek. Allemaal leuk en aardig maar het is zo veel.

    Jan als ik ook maar een moment zou denken dat een belangrijk deel van die 700.000 niet meer naar festivals rondom mijn huis zou gaan dan zou ik de verspreiding van de feestende mens over West en Midden-Nederland toejuichen. Maar ik denk dat meer aanbod, alleen maar meer 'event bewegingen' betekent.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik het goed heb is de Meyer Bergman Groep de koper van Paleis Soestdijk. Dat is de partij die het Westergasterrein in Amsterdam heeft ontwikkeld.
    Deze partij wilde ook het Energiepark in Leiden ontwikkelen, maar is daarin gestuit door hevig bewonersverzet. Die hebben zich gebundeld en zelf een ontwikkelingsplan gepresenteerd. Daarin hebben zich verschillende partijen gebundeld en de Meyer Bergman Groep heeft zich daar nu ook aan verbonden. Zo komt er toch een goed plan, waarbij de betrokken bewoners feitelijk richtinggevend zijn.
    https://www.gebiedsontwikkeling.nu/artikelen/hoofdrol-voor-bewoners-bij-herontwikkeling-energiepark-leiden/

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @martin - De noden van de feestende mens krijgen de laatste tijd wel onevenredig veel aandacht. Gisteren waren het weer de ballonvaarders die stonden te klagen in het journaal. Vaar dan een jaartje niet, ga desnoods failliet, denk ik dan. Maar, o, dan gaan er banen verloren. Heel belangrijke banen, want we moeten toch feesten...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @herman willem - Dat is heel mooi. Maar voor Soestdijk is het te laat...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Juliana was volgens mij niet zo'n uitbundig type. Ze zou niet blij zijn geweest met de huidige plannen ...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @zelfstandig journalist - Er was wel een bioscoopzaaltje in het paleis en ze hielden toneelavondjes. Er zijn ook wel eens TV-uitzendingen geweest vanuit de tuin. Dus ze was niet helemaal wars van een verzetje...

    BeantwoordenVerwijderen