Pagina's

zaterdag 15 oktober 2011

Wij zijn die 99 procent



'Nederland is het op één na grootste belastingparadijs voor grote bedrijven', lees ik in de krant van vrijdag. Via ons land wordt 8000 miljard gesluisd zonder dat de fiscus er een vinger naar uitsteekt. Ons kabinet bezuinigt liever op allerlei sociale regelingen, culturele subsidies, natuur en milieu.

Het argument zal zijn dat als bedrijven meer belasting moeten betalen, ze misschien uit zullen wijken naar het buitenland. Bij burgers met kleine inkomens, door werkeloosheid, ziekte of handicap, is dat risico waarschijnlijk minder groot.

Toen de financiële crisis, een paar jaar terug, flink aan het woeden was werd er hier en daar geroepen, dat dit het einde van het kapitalisme zou worden. Zover is het nog niet gekomen. Met de banken en verzekeraars, die toen in de problemen waren, gaat het inmiddels weer prima. De oude orde is zo goed mogelijk hersteld en er worden weer mooie bonussen uitgedeeld.

Maar de volgende crisis dient zich aan. Griekenland en misschien ook Portugal en Spanje raken in de problemen. Die moeilijkheden zijn mede veroorzaakt door de financiële instellingen. Hulp die Europa geeft verdwijnt ook grotendeels naar de kredietverstrekkers.

Zo modderen we verder. Maar niet iedereen is het daar stilzwijgend mee eens. In de VS hebben demonstranten zich verzameld op Wallstreet, om te protesteren tegen de groeiende sociale en economische ongelijkheid. 1 procent van de Amerikanen bezit meer dan de overige 99 procent bij elkaar, roepen ze. Wij zijn die 99 procent en we willen een eerlijkere verdeling.

Een zelfde soort protest klonk eerder op in Spanje en Israël. En ook de opstanden in de Arabische wereld waren voor een deel economisch geïnspireerd. Vandaag, op 15 oktober, is er een actie in ons land. In Den Haag en Amsterdam komen mensen samen. Onder de noemer Occupy Amsterdam zal, onder meer, het beursplein in de hoofdstad bezet worden.

Een sympathisant probeerde op tv uit te leggen wat de demonstranten willen. Helemaal duidelijk werd dat niet. Verandering, eerlijker delen, vooruitgang, betere oplossingen voor de problemen. Een politieke beweging is het nadrukkelijk niet. Er is ook geen overkoepelende organisatie. De demonstranten kennen elkaar via het internet, sociale media als Twitter en Facebook.

Dat maakt het moeilijk om uit te vinden wat de doelen van deze demonstratie zijn. Op de website occupyamsterdam.nl vindt ik een verklaring die besluit met: 'We hebben een revolutie nodig die het welzijn van mens, maatschappij en aarde weer bovenaan zet. We vragen om verdieping en bewustwording. Een begrip dat enkel kan vragen om verandering. Dat begint bij het individu, maar samen vinden we elkaar en maken het verschil. Laten we ons verzamelen en invulling geven aan ideeën voor de dag van morgen.'

Presentator en documentairemaker Jelle Brandt Corstius, die bij de actie steunt, zegt: 'Ik ben boos op iedereen. De banken, de markten maar ook gezinnen. Iedereen heeft zich onverantwoord gedragen en ik zie liever dat we nu betalen dan dat we de rekening doorschuiven. (...er is) niks veranderd sinds 2008. Waarom zijn er inmiddels bijvoorbeeld niet ietsje meer regels voor banken?'

Een ander bericht, op de website van AT5, meldt dat de helft van de Nederlanders het eens is met de actie. Via Facebook hebben duizenden personen zich aangemeld om mee te doen. Een wereldwijde petitie, van avaaz.org, om de bezetters van wallstreet te ondersteunen, is inmiddels door bijna 700.000 mensen ondertekend.

Ik ben benieuwd wat de opkomst uiteindelijk zal zijn. Of het de demonstranten lukt om hun doelen duidelijk te maken. En of er werkelijk iets gaat veranderen. Het is hoe dan ook interessant en bemoedigend. Want ook ik behoor tot die 99% en dan is het prettig dat er mensen zijn die voor je opkomen.

Aanvulling van Aad Verbaast: Vandaag wordt in 951 steden in 82 landen geprotesteerd en daarmee geijverd voor een "global change".

Zie ook: 15october.net



De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 


Bezoek ook de website van  de Geheimzinnige Hulpman !


Lees ook de vorige hoofdstukken: De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - Hot City - Teringhond - Het is niet wat je denkt - Zork - Slapend rijk - Hoe het verder ging met Theo  - In het Theater - Túareg en de Zwarte Toren

 

14 opmerkingen:

  1. ik denk er over een groot bedrijf te worden ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo zit de mens in elkaar, de sterkste heeft het meest, of the winner takes it all:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. lebonton wij kunnen natuurlijk samen de BV, De Vrolijke dichters'oprichten

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @lebonton - Dat zal niet goed zijn voor je populariteit...;o)

    @antoinette - Daar lijkt het op. Maar de mens heeft ook een sociale kant...

    @cor - Ik wens jullie veel succes...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vandaag wordt in 951 steden in 82 landen geprotesteerd en daarmee geijverd voor een "global change".

    Zie ook: http://15october.net/

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @aadverbaast - Dank je ! Een nuttige aanvulling. Die zet ik er even bij...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jan spread the word. Het is te gek dat wij in de hoek staan waar de klappen vallen en niet de bankiers en alle politici die de controle op hun handel en zwandel hebben verzaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @martin - Ik probeer mijn bescheiden bijdrage te leveren...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @zelfstandig journalist - Och, aandacht heeft de actie genoeg gekregen. En volgens de mensen die er bij waren was het in Amsterdam gezellig druk...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het een en ander heeft nogal wat indruk op je gemaakt omdat je er helemaal van stilgevallen bent.

    Of heeft de griep naar jou gegraaid?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @glaswerk - Ik ben inderdaad ziek sinds zondag. Ik zal je de details besparen maar ik ben al buiten adem als ik heen en weer naar de wc gelopen heb...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Vooral de sfeer op het Beursplein spreekt mij aan. Het bijwonen van 99% muziek ' s avonds is een beleving. De dagelijkse vergaderingen laten zien dat inspraak en democratie mogelijk zijn. En meelopen met de werkgroep Peacekeeping is apart maar zinvol.
    Kortom eem bezoek aan Occupy is de moeite waard en zegt meer dan welk verhaal dan ook over Occupy.
    Vriendelijke en uitnodigende groet

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @rob - Ik sta er positief tegenover, hoor. Ik vind het al geweldig dat er zo'n groep op staat die verandering wil.

    Zelf meedoen is momenteel, gezien de gezondheid, helaas niet mogelijk. Zou het anders graag eens meemaken...!

    BeantwoordenVerwijderen