Het is dit weekeinde precies 100 jaar geleden dat er een eind kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Bij ons is dat niet zo'n evenement, maar in de ons omringende landen wel. In Belgiƫ leggen schoolkinderen bloemen op gedenkplaatsen en op zondag is er een grote herdenking in Parijs gepland.
De BBC is al geruime tijd bezig met terugblikken en herdenken. Er waren in de afgelopen week documentaires over het verloop van de oorlog en de rol van de spoorwegen. Er was aandacht voor het bezoek dat premier May bracht aan de militaire begraafplaats van Saint-Symphorien nabij het Belgische Bergen. Ze legde er onder meer bloemen op het graf van de laatste Britse soldaat die in de oorlog gesneuveld was.
In totaal werden er in de strijd ongeveer 9 miljoen militairen gedood en 1 miljoen burgers. 'Daarnaast stierven door honger en ziektes nog bijna 6 miljoen burgers,' schrijft Wikipedia.
Je zou zeggen dat iedereen blij was toen er eindelijk een wapenstilstand getekend werd. Toch is er iets geks met dat moment. De wapenstilstand ging in op 11 november, 1918, om 11 uur 's ochtends. De elfde van de elfde, om elf uur, dat is toevallig !
Dat is het dus niet. Er was uiteraard enige tijd onderhandeld voor er een akkoord getekend werd. Uiteindelijk werden de partijen het op 10 november, om 5 uur 's ochtends, eens. Je zou zeggen dat de vijandelijkheden onmiddellijk gestaakt werden. Maar, nee. De onderhandelaars besloten om het vechten pas de volgende dag om 11 uur te staken.
Ik kan me nog voorstellen dat om 5 uur 's ochtends niet direct elk legeronderdeel bereikt kon worden, maar waarom dat uitstel tot de volgende dag 11 uur ? Het gevolg was dat er tot op het laatste moment doden zijn gevallen. Welke idioot bedenkt zoiets ?
Hoge militairen, lees ik bij Historiek.net. Een Franse maarschalk, een schout bij nacht en een admiraal uit Groot-Brittanniƫ en een Duitse diplomaat. Oorlog is al een misdaad, natuurlijk, maar deze lieden hebben nog wat extra doden en gewonden op hun geweten. Volstrekt onnodig, maar elf, elf, elf, dat is zo'n leuk moment. Waarschijnlijk hebben ze er een lintje voor gekregen.
Historiek.net schrijft: 'Na de ondertekening werd er dus nog enkele uren gevochten. Om twee minuten voor elf sneuvelde bij het Belgische Mons de Canadese soldaat Price. Hij wordt gezien als het laatste slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog...' Met dank aan de onderhandelaars.
Ineens bedenk ik dat 5 mei 1945, ook een verdachte datum is. De vijfde van de vijfde. Zouden ze aan het eind van Tweede Wereldoorlog opnieuw een lollig moment afgewacht hebben ?
Het scheelt niet veel. De capitulatie werd ondertekend op 4 mei om 18.00 uur, maar er werd afgesproken om de strijd pas te staken op 5 mei, om 8 uur 's ochtends. Na het wat gesteggel tussen hoge militairen werden de nodige bevelen zelfs pas om 16:30 ondertekend. Zo was het toch nog bijna de 5e van de 5e, om 5 uur. Vrede sluiten kun je maar beter niet aan militairen overlaten, want dan vallen er dus onnodige slachtoffers.
De grote herdenking in Parijs wordt vandaag ook direct door de Nederlandse TV uitgezonden. Ik ga niet kijken. De regeringsleiders die daar kransen komen leggen sturen zo weer nieuwe soldaten naar het front, als ze dat uitkomt...
Zie op Historiek.net: Ondertekeningwapenstilstand eerste wereldoorlog
De Strip: De Strip van deze keer is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman.
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van dit verhaal.
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.
Klik op de tekening voor een grotere weergave.
Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
Hier in Nederland verviel ook een deel van de gewone programmering bij de NPO.
BeantwoordenVerwijderenZelf heb ik vandaag ook twee WOI blogs, de een op broekfoto en zelfs Zandkastelen leeft weer even op voor een ander, 'n herhaling met aanvulling.
De VRT zendt rechtstreekse verslagen uit tot half negen vanavond. Alleen onderbroken door het veldrijden (!?). Wat het einde van WO II in Nederland betreft: de enige echte schuldige was natuurlijk Adolf zelf. Reeds in 1943 begon hij door te krijgen dat het fout liep voor de Duitsers. Toch is hij tot de totale vernietiging doorgegaan, bewust. WO II had dus veel eerder afgelopen kunnen zijn ...
BeantwoordenVerwijderenEn na 5 jaar kijk je niet meer op een dagje langer vechten...;o(
BeantwoordenVerwijderenReactie van Ronald Blonk:
BeantwoordenVerwijderenNog een paar feitjes, van NU.nl:
De Grote Oorlog claimde 4 procent van de Franse bevolking, een vergelijkbaar percentage van de Duitse, 15 procent van de Ottomaanse en tot een derde van de Servische.
En ze weten precies, wie het laatste slachtoffer was?
Altijd fijn als ze er een gezicht bij hebben. Dat past mooi bij de valse oorlogsromantiek.
Hij is natuurlijk hooguit het laatste directe slachtoffer. Na de ondertekening zijn er zeker en vast nog velen overleden die al zwaargewond waren of te ziek en verzwakt.
En om nou te zeggen dat het iets heeft opgelost, of opgeleverd...
BeantwoordenVerwijderenMen zegt dat je van fouten leert, maar dat zie je niet terug in de wereldgeschiedenis.
BeantwoordenVerwijderenToch leren we wel een beetje van onze fouten. Hoewel er nu een lichting politici opstaat, waar dat misschien niet voor geldt. Ik vond deze grafiek (https://www.militairespectator.nl/sites/default/files/figuur%201_1.jpg) opmerkelijk. Bron: https://www.militairespectator.nl/thema/artikel/hoe-perceptie-ons-veiligheidsgevoel-be%C3%AFnvloedt
BeantwoordenVerwijderen