Pagina's

zondag 10 april 2011

Vroeger maakten de mensen hun eigen muziek



Het is niet zo dat ik uit een heel muzikale familie kom, maar er was in mijn kindertijd wel een aantal muziekinstrumenten in huis. Een gitaar, een mandoline, een mandola, een ukulele en een banjo. Niet allemaal bespeelbaar, de mandola, bijvoorbeeld, had een gescheurde klankkast, de banjo miste een paar snaren.

En de gitaar speelde zo zwaar dat vader maar een paar keer per jaar, na veel gezeur van de kinderen, bereid was zijn vingers te pijnigen en de drie liedjes te spelen die hij kende. Cowboy Johnny, Julia was zo mooi en het lied over de Spaanse stierenvechter.

Eigenlijk was dat allemaal een overblijfsel uit de tijd dat er nog geen internet was, geen televisie, of telefoon en geen mp3-spelers. Toen maakten de mensen nog zelf muziek.

En zo lang geleden is dat allemaal nog niet. Mijn grootouders zijn geboren rond 1900. Die zijn zelfs opgegroeid zonder radio. Geen van allen had een rijbewijs. Als ze ergens heen wilden moest dat te voet, met de fiets of per trein. En als ze eens een gezellig muziekje wilden horen zongen ze dat zelf.

Nu ja, niet allemaal. Mijn opa van vaders kant was geen groot zanger. Maar oma wel, die vertolkte de Ballade van de tinnen soldaat, een lied met zeker 24 coupletten. De broer van mijn moeder was een heel behoorlijk accordeonist en een tante van mijn vader speelde uitstekend piano.

Dus gek was het niet dat mijn broer en ik ook probeerden muziek te maken. Mijn broer tokkelde wat op de mandoline en kocht al vrij snel zelf een gitaar. En een paar bongo's, van die kleine trommeltjes, waar ik me op stortte.

Urenlange jamsessies hielden we. Het is achteraf gezien wonderlijk dat zowel onze huisgenoten, als de buren, het verduren konden. Toen ik een jaar of 20 was bespeelde ik zelf de gitaar en had ik voldoende zelfvertrouwen om af en toe, op een feestje, een lied in te zetten.

Nog wat jaren later raakten mijn broer en ik verzeild in een bandje. Met een van mijn zusters, die zich inmiddels bekwaamd had op de blokfluit. Twee andere zussen zongen in het achtergrond koortje.

Met de andere bandleden schreef ik een aantal maatschappijkritische liedjes. We werden er wereldberoemd mee, binnen onze kennissenkring en speelden zelfs op een paar landelijke demonstraties, tegen de kernraketten, in de jaren '80.

In de jaren daarna volgden nog andere bandjes, trad ik een keer solo op in het Betty Asfalt Complex en een paar keer op de lokale- en provinciale radio. Veel verder dan het bruiloften en partijen circuit ben ik er nooit mee gekomen. Maar dat geeft niet, er waren best geslaagde avonden bij.

Inmiddels loopt de volgende generatie hier in huis rond. Hij heeft een eigen gitaar en soms zit hij ineens een paar weken fanatiek zit te oefenen. Hoewel er volop mogelijkheden zijn om naar muziek te luisteren.

Uit het begin van mijn verhaaltje zou je kunnen opmaken dat de jeugd van tegenwoordig zelf geen muziek meer hoeft te maken. Maar toch doen ze het. Er zullen steeds weer nieuwe muzikanten komen, ondanks de aanwezigheid van spelcomputers en mp3-spelers.


De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is gemaakt door Jan de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1deel 2 en deel 3 van dit verhaal. Lees ook de vorige hoofdstukken De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - Hot City - en Teringhond

Wordt vervolgd...

Klik op de strip voor een grotere weergave... 

 

24 opmerkingen:

  1. Ik houd van stilte.
    Maar af en toe een beetje muziek bevestigt mijn stemming.
    Vrolijk, somber met muziek kan ik daar goed van genieten.
    Jouw enthousiasme in je muziekblogs lezen alijd plezierig.
    Fijne zondag

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gelukkig wel, anders zou er ook geen nieuwe muziek meer worden gemaakt. Met alle respect voor Billie Holiday, The Beatles and The Stones, Kurt Cobain en wie ik niet noem: het zou toch een beetje vreemd zijn, wanneer mensen in het jaar 2150 nog steeds naar hen zouden moeten luisteren, omdat er geen dan recente muzikanten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @rob - Dank je ! Ik heb ook lang niet altijd muziek opstaan, hoor. Maar meestal wel een lied in mijn hoofd...;o)
    Jij ook een fijne dag gewenst !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @zelfstandig journalist - Zo is het maar net. Al werd de beste popmuziek wel voor 1980 gemaakt, natuurlijk...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je komt uit een goed nest. In ieder geval ben je altijd een groot muziekliefhebber gebleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Jan je weet het nog misschien: je hebt een hele mooie stem en speelt er leuk gitaar bij...ik mag er graag naar luisteren:)

    Je stem lijkt op die van Ton Hasebos van Kabouter Kandelaar (kinderserie door de VPRO uitgezonden)

    Ik kom zo terug met een liedje van hem (als het lukt)....

    BeantwoordenVerwijderen
  7. http://www.fonos.nl/winkel/product/ton-hasebos-liedjes-van-toontje

    hierop zijn korte stukjes te horen van liedjes...

    Mooie ZONdag nog.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het is de toon die de muziek maakt.
    Zet jullie cd eens op youtube.
    Niet te bescheiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Muziek van voor de computers werd nog met de hand gemaakt. Heel veel muziek van nu is niet meer dan gerecyclede creaties van anderen. Toch is er nog steeds heel veel moois.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ben niet een echt muziek mens, meer van van kleur en vormen.
    Ik denk dat het ook met aanleg te maken heeft, ik heb geen zangstem, van jongst af aan werd mij het zingen onmogelijk gemaakt. Niet om aan te horen, houd je mond, dat is wat ik steeds hoorde:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @aadverbaast - Over het nest hoor je mij niet klagen. Mijn ouders luisteren nog steeds graag naar muziek...

    @annet - Daar ga ik eens naar luisteren. De naam komt me wel bekend voor, maar verder...

    @beusekom - Misschien zet ik eens een liedje van toen op YouTube. Deze week had ik er geen tijd en puf voor...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @ronaldblonk - Er wordt tegenwoordig weer veel 'echt' gemusiceerd, gelukkig. De muziek is minder 'plastic' dan in de jaren '80 en '90...

    @antoinette - Als kind had ik (al) een tamelijk lage stem, dus op de lagere school kreeg ik, bij het zingen, altijd te horen dat ik niet zo moest brommen. Het heeft mijn plezier in muziek gelukkig niet vegald...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ja, het is heerlijk als de liefde, en het gevoel, voor de muziek er al van jongs af aan inzit, Jan.
    Bij ons thuis werd het gelukkig ook gestimuleerd, en naast voetballen mocht ik ook op muziekles.
    Vanaf dat ik in de box rondkroop schijn ik al enthousiast met liedjes op de radio meegekraaid te hebben... ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @bart - Wij deden meer aan op eigen houtje wat aanrommelen met akoordenboekjes en zo. Ik heb wel veel geleerd van het eerste bandje waar ik in zat. En ik heb op voetballen gezeten...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Leuk verhaal Jan, daar hou ik vn. Wij waren thuis geen van allen muzikaal, ik speelde wat op een mondharmonica, dat was alles.
    Kees Smit

    BeantwoordenVerwijderen
  16. @Kees - Bij ons was het ook niet zo dat er elke dag muziek gemaakt werd, hoor. Maar de instrumenten waren wel in huis en toen de kinderen zo ver waren konden ze direct aan de slag...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik speelde vroeger ook van alles. alt- en tenorsaxofoon, allerlei soorten fluiten, banjo. Ik ben 'gek' op muziek. Zolang het maar geen smartlappen zijn. :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Moet subiet denken aan die oom met z'n koekjestrommel, die geen maat kon houden.

    Grtn VSp

    BeantwoordenVerwijderen
  19. @martien - Zelfs van smartlappen ben ik niet vies, mits ze met een knipoog gebracht mogen worden...;o)

    @VSp - Een reactie die voor meerdere uitleg vatbaar is. Kon oom geen maat houden bij het trommelen op, of bij het eten uit de trommel...?

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ken jij deze link

    www.ducksaidthedonkey.com

    ???

    Vrolijke groet

    BeantwoordenVerwijderen
  21. @rob - Nee, ik ken ze niet. Een Belgisch bandje begrijp ik. Wel leuk hoe ze jaren '70 hits akoestisch nieuw leven in blazen...

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Mooi blog. En leuk dat de appel bij jullie thuis niet ver van de boom valt.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Prachtig altijd weer, die strips van jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. @ron - Ja, ja... dat wil nog niet zeggen dat er ook weer nieuwe appelboom gaat groeien, maar het begin is er...;o)

    @paco - Dank je !! Ik ben blij dat er iemand eens iets over de strips zegt...;o)

    BeantwoordenVerwijderen