Ondertussen worden we al de hele week gewekt door het geluid van graafmachines, motorzagen en bladblazers. Nou ja, meestal zijn we al wakker, maar als je om 7 uur nog zou liggen slapen dan zou je er wakker van kunnen worden.
Net als de meeste werklieden, stratenmakers, kabelleggers, metselaars en dergelijke, zijn ook de herinrichters van ons plantsoen er elke dag vroeg bij. Ze hebben er zelfs schijnwerpers bij nodig om in deze tijd van het jaar, zo vroeg in de ochtend, al aan het werk te kunnen. Je vraagt je af waarom, want om 4 uur zijn ze weer weg en dan is het nog volop licht. Dus als ze een uurtje later zouden beginnen...
Het is niet het enige dat we ons afvroegen. Toen de twee hemelbomen op het grasveld omgezaagd waren was wel duidelijk dat het kerngezonde bomen waren geweest. Waarom dan toch de zaag er in ?
Het deed me denken aan een verhaal dat ik lang geleden hoorde toen ik nog tekenaar was bij de oudheidkundige dienst. Er werden toen enkele grote opgravingen gedaan in ons land en op een zekere dag hadden we één van de veldwerkers op bezoek, in de tekenkamer, met een plattegrond van Wijk bij Duurstede.
Hij liet zien waar er allemaal gegraven werd en vertelde dat als zij klaar waren er nieuwbouwwijken zouden komen. En dat alle oude bomen langs sloten en weggetjes omgezaagd werden. 'Niet omdat het nodig is,' zei hij, 'maar daar verdient de landschapsarchitect en de aannemer aan'.
De meeste omgezaagde bomen werden uiteindelijk vervangen door nieuwe aanplant en dat waren telkens handelingen die betaald moesten worden. Zo zal het bij ons ook zijn. Het argument dat de overgebleven bomen zo de ruimte krijgen om uit te groeien is onzin.
Kijk naar het park, aan de overkant van de straat. Daar staan veel grotere bomen, veel dichter bij elkaar. Het omzagen van die bomen betekent gewoon extra inkomsten voor de groeninrichter en aannemer.
Het werk van die graafmachines deed me ook op een andere manier denken aan de oudheidkundige dienst. Daar werd altijd met bewondering en ontzag gesproken over de bestuurders van dergelijke apparaten. Die konden heel precies, centimeter voor centimeter, een oppervlak afschaven, zodat elk spoor van vroegere bewoning zichtbaar werd.
Met net zulke voorzichtige bewegingen werden er nu bomen omgelegd, takken bij elkaar geschraapt, aarde in plantgaten geschoven en palen in de grond geduwd. Het is echt knap als je het zo ziet, jammer dat die mannen eerst van alles kapot maken voor ze het weer netjes gladmaken en beplanten.
Het zijn nit alleen de aannemers. Toevallig las ik vorige week dat een groot deelv an de stadsgrond geen tijhd heeft om bodem te worden, omdat er iedere tien jaar iets anders komt, ook in privé tuinen. We zijn met zijn allen mal geworden (behalve jij en ik) en dan wel zwijmelen bij een vier honder jaar oude eik.
BeantwoordenVerwijderen@martin - Het zijn inderdaad ook de gemeenteambtenaren die het allemaal goedkeuren en de bevolking die te weinig protesteert. Maar daar ben ik zelf ook schuldig aan.
BeantwoordenVerwijderenIk ben wel blij dat je een uitzondering maakt voor jou en mij, wat malligheid betreft...;o)
Ik zie toch weer een boze brief in de lokale huis-aan-huiskrant opdoemen.
BeantwoordenVerwijderenJan ik keek net naar Countryfile (BBC). Dat ging helemaal over bomen planten, behouden en waarderen. Men wil in het VK in de komende 10 jaar 20 miljoen bomen planten. Argumenten: biodiversiteit, gezondheid, dempende effecten met betrekking to klimaatverandering (CO2, bodem en water vastleggen). Met Prince Charles en Brian May en nog wat celebs om het belang van bomen te onderstrepen. Misschien iets voor een uurtje zoom-meeting voor Soestse gemeente ambtenaren (en voor die andere 400 gemeenten, of laat de NTR zoiets doen).
BeantwoordenVerwijderen@zelfstandig journalist - Weinig kans. Ik heb geen zin in een gevecht tegen de ambtelijke molens.
BeantwoordenVerwijderen@martin - Volgens mij zijn er ook voor ons land dergelijke plannen. Het duurt waarschijnlijk een paar jaar voordat die ook tot de gemeentelijke groenbeheerders doordringen...