De nertsenfokkerijen in ons land zijn erg bevattelijk gebleken voor het coronavirus. Zo zeer zelfs dat de overheid besloten heeft dat het verbod op het fokken van de pelsdiertjes, dat er toch al aan zat te komen, versneld ingevoerd gaat worden.
Prima, zou je zeggen, want dat kweken van dieren in kleine kooitjes daar moet maar eens een eind aan komen. Maar als de fokkers stoppen, met hun kwalijke praktijken, dan krijgen ze een schadeloosstelling. Dat vind ik dus gek.
Ondernemen is en dat zal elke liberaal beamen, risico nemen. Je steekt geld in je bedrijf, of leent dat ergens, in de hoop dat je in de toekomst winst gaat maken. Als dat niet gebeurt heb je een probleem, maar het is toch niet zo dat je dan bij de overheid aan kunt kloppen en zeggen: Geef mij eens een zak geld ?
Dat er compensaties uitgedeeld worden als er gestopt wordt met dingen, die we met zijn allen verwerpelijk vinden, is op zich niets nieuws. Toen de slavernij afgeschaft werd kregen de plantagehouders een geldbedrag voor elke slaaf die ze vrij moesten laten. De slaven werden eigenlijk vrijgekocht. Alsof er iets rechtmatigs was aan hun vrijheidsberoving.
De slaven kregen niets. Het gevolg was dat veel voormalige slaven, noodgedwongen, nog jaren op de plantages bleven wonen en werken. Ze konden nergens anders heen, hadden geen geld of bezittingen. En kregen geen compensatie.
Ik hoorde laatst over een ander, nogal vreemd, voorbeeld van een schadeloosstelling die door onze eigen overheid werd geëist. Bij de onafhankelijkheid van Indonesië werd er lang onderhandeld over betalingen die de Indonesiërs aan Nederland zouden moeten doen.
Je zou zeggen dat wij Nederlanders, ongevraagd en eeuwenlang, het land van een ander bezet hebben gehouden en daar allerlei voordelen uit hebben gehaald. Als er ergens iets rechtgezet of gladgestreken zou moeten worden, dan lijkt me dat wij eerder iets aan hun zouden moeten betalen.
Maar zo werd er niet geredeneerd. De Nederlandse regering, onder leiding van Willem Drees, claimde ruim 6,5 miljard bij de Indonesiërs. Er werd zelfs geprobeerd om de kosten van de politionele acties, die duizenden Indonesische levens hadden geëist, op de overlevenden te verhalen. Over schaamteloos gesproken.
Uiteindelijk werd overeengekomen dat Indonesië 4,5 miljard zou betalen. In een artikel in de Groene Amsterdammer las ik dat die betalingen meer waren dan wat ons land, na de Tweede Wereldoorlog, kreeg aan Marshallhulp.
Er waren nog meer financiële voordelen voor de Nederlanders, lees daarvoor zelf het artikel van de Groene.
Het heeft allemaal iets maffia-achtigs. Mensen doen dingen die niemand fijn vindt en vragen dan geld om ermee te stoppen. En de overheid is het daar dan mee eens. Vreemd toch ?
In het boek over de Vikingen, waar ik het laatst over had, kom je regelmatig tegen dat plunderende Vikingen werden afgekocht. Om te voorkomen dat ze een stad, of landstreek, zouden platbranden en leegroven kregen ze zakken vol zilver. Het jaar daarop waren ze weer terug, natuurlijk.
Wat dat betreft is de wereld wel een beetje veranderd. Toen Suriname onafhankelijk werd heeft Nederland geld betaald, in de vorm van ontwikkelingshulp. Maar toen was het kwaad al geschied voor de Indonesiërs, die hebben duur betaald voor hun vrijheid.
Nederland heeft er een fijne erfenis acher gelaten. Daar werd niet iets groots verricht, daar werd schade aangericht die tot de orde baru leidde en de kwalijke gevolgen zijn tot op de dag van vandaag aanwezig. En de weduswen van Rawagede (die als uitzonderlijke groep) schade claimden moesten eideloos procederen.
BeantwoordenVerwijderenGelukkig is de Republiek Indonesia wel een van de belangrijkste klanten voor Nederlandse wapens (https://stopwapenhandel.org/sites/stopwapenhandel.org/files/tabel20092018.pdf ). Komt die geringe schade vergoeding ook nog dubbel en dwars terug.
Ondernemers lopen een risico. Soms is het risico te groot om te dragen. Zie de cafés en restaurants die nu weer een maand dicht moeten. Dat er voor hen financiële steun komt, vind ik terecht. Nertsenfokkers is iets anders. Kennelijk is de overheid bang dat ze anders rechtszaken gaan aanspannen ...
BeantwoordenVerwijderen@martin - Het zijn beschamende zaken.
BeantwoordenVerwijderen@zelfstandigjournalist - Tegen sommige risico's kun je je verzekeren. Maar ik vind dat de overheid niet kost wat kost maar bedrijven overeind moet houden. Mensen die hun broodwinning kwijt raken moeten geholpen worden, bedrijven mogen best failliet gaan...
Hoewel ik vind dat de nertsenfokkerijen moeten stoppen, vind ik het logisch dat ze een schadevergoeding krijgen. Immers, ze moeten op last van de overheid sluiten.
BeantwoordenVerwijderenAls de overheid dit niet zou doen, dan zouden de nertsenfokkerijen gewoon blijven bestaan, of we dit nu prettig of niet vinden. Kennelijk bestaat er een markt voor de velletjes van die diertjes.
Dat is ook een liberaal marktmechanisme.
@Herman Willem - Ik denk dat je je vergist. De fokkers stoppen niet omdat ze geld krijgen, maar omdat hun fokkerij verboden wordt. We hebben besloten dat het fokken van nertsen niet acceptabel is. Dat ze dan ook nog geld krijgen vind ik vreemd.
BeantwoordenVerwijderenIn jouw gedachte zouden we de drugshandel kunnen stoppen door de handelaren uit te kopen. Denk niet dat je daar veel politici toe bereid gaat vinden...;o)