Op de website van de New York Times las ik dat vier, zwarte, Amerikaanse kunstenaars het geboortehuis van Nina Simone hebben gekocht, in het stadje Tryon, in de staat North Carolina. De wereldberoemde zangeres en burgerrechtenactiviste werd er in 1933 geboren als Eunice Kathleen Waymon.
De vorige eigenaar had de eenvoudige, houten woning zoveel mogelijk teruggebracht in oorspronkelijke staat en wilde er een museum van maken. Maar hij was in financiële problemen geraakt en de toekomst van het huis was onzeker. Nu dus niet meer.
Zouden we dat soort museumpjes in Nederland ook hebben, vroeg ik me af. In Amsterdam staat het Rembrandtshuis, natuurlijk en het Anne Frankhuis en in Amersfoort kun je het geboortehuis van schilder Piet Mondriaan bezoeken. Maar verder ?
Als ik geboortehuis invoer bij Google is het eerste dat ik zie een bericht over het geboortehuis van Toon Hermans. Dat was een grote villa, vader Hermans was bankdirecteur, hij raakte op zeker moment echter zijn baan kwijt en de familie moest verhuizen naar een veel eenvoudigere woning. De oorspronkelijke villa werd in 1987 gesloopt, maar een maquette ervan is te zien een museum in Sittard.
Het geboortehuis van Wim Sonneveld staat in Utrecht, op de hoek van de 1e Atjehstraat en de Jan Pieterszoon Coenstraat. Het is in gebruik als winkel en woonhuis, maar een klein eindje verderop, bij de Vleutenseweg, is een standbeeld van de cabaretier als Nikkelen Nelis te bewonderen.
Zo is er vast nog veel meer te vinden. Een leuk tijdverdrijf voor regenachtige zondagmiddagen.
De redders van het geboortehuis van Nina Simone werden trouwens niet alleen geïnspireerd door haar culturele erfenis, maar ook door de verkiezingswinst van Trump. Daar komen dus ook goede dingen uit voort.
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman, klik hier voor deel 1 van dit verhaal..
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal.
Klik op de strip voor een grotere weergave.
Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 - het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013
Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
Er zijn er vast nog wel meer in Nederland. Er was toch ook een museum voor Jopie Huisman, al heb ik geen idee wie dat was?
BeantwoordenVerwijderen@zelfstandig journalist - Jopie was een Friese schilder. Maar zijn museum is niet gevestigd in zijn voormalige woonhuis.
BeantwoordenVerwijderenNina Simone kan ik hele dagen luisteren.
BeantwoordenVerwijderenDat er een beweging ontstaat in de VS is wel duidelijk. Die draait om rascisme, arbeid, milieu, inheemse rechten, doodstraf, oorlog en vrede etc. Dit artikel kwam ik gisteren tegen. Doet me goed dat de campagne gewoon is omgezet in organiseren na de verkiezingen: https://www.thenation.com/authors/john-nichols/
Ben benieuwd hoe Clinton haar dagen vult.
@martin - Misschien heeft ze nu eindelijk eens tijd voor een goed boek...
BeantwoordenVerwijderen