Pagina's

zondag 15 januari 2017

Uitgeslapen op de energiemarkt ?


Regelmatig krijg ik mailtjes met aansporingen om over te stappen op een andere energieleverancier. Meestal klik ik ze direct weg, maar aangezien de financiƫn de laatste tijd alleen maar krapper werden heb ik me er toch eens in verdiept.

Het is maar een rare toestand, die energiemarkt. In de grijze oudheid had je regionale energiemaatschappijen, bij ons was dat de PUEM, de Provinciale Utrechtse Energie Maatschappij. De PUEM produceerde energie, zorgde voor het netwerk en plaatste geisers en boilers.

In 1992 ging de PUEM op in de REMU, de Regionale Energie Maatschappij Utrecht. En 2004 werd de REMU overgenomen door ENECO. Wij hebben nog een boiler in de keuken die geplaatst is door de REMU, de rekeningen betalen we de laatste jaren aan ENECO.

Okee, niets aan de hand, iedereen tevreden, zou je zeggen. Maar inmiddels is de energiemarkt vrij gegeven en betaal je als vaste klant meer voor energie dan wanneer je overstapt naar een andere aanbieder. Dat is om verschillende redenen eigenlijk wel wat vreemd.

De energie in ons land wordt geproduceerd door een paar grote maatschappijen. Met z'n allen zorgen die dat er stroom uit het stopcontact en gas uit de gaskraan komt. Aan wie je de rekening betaalt en of je afspreekt dat het groene stroom moet zijn, of grijze, dat maakt geen verschil.

Daarbij bestaat je energierekening voor het grootste deel uit heffingen en belastingen. De overheid heeft ook nog een flinke vinger in de pap als het om energie produceren gaat. ENECO, bijvoorbeeld, is eigendom van een aantal gemeenten, met Rotterdam als grootste.

Het is dus wel een beetje vreemd dat je bij een kleinere maatschappij, die eigenlijk alleen maar een administratiekantoor is, want ze maken zelf geen energie, minder betaalt dan bij zo'n grote maatschappij. De energie wordt immers bij de grote jongens ingekocht en zo'n kleinere moet er, als tussenpersoon, ook nog aan verdienen.

Je zou zeggen dat je als vaste klant en dicht bij de bron, de beste prijs krijgt. Maar zo is het niet. We hebben met z'n allen afgesproken dat we de vrije markt op de energievoorziening los laten en daarom wordt je als vaste klant naar een overstap toe gedrongen.

Consumenten die niet overstappen worden 'slapers' genoemd. Dat zijn er best veel, hoor, ik las ergens dat meer dan de helft nog nooit van leverancier gewisseld is. Maar als je uitgeslapen bent kun je honderden euro's per jaar op de energierekening besparen. De stroom en het gas blijven hetzelfde... Raar maar waar...



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 en deel 10 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men




2 opmerkingen:

  1. Splitsing van leverancier en transporteur was een bedenksel van Europa. Meer vrije markt, goed voor de consument. De prijs die jij voor je energie betaalt, is nog lang niet de helft van de totale kostprijs van de factuur. De rest gaat op aan transportkosten en belastingen. Beter voor de consument? Lijkt mij niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toch zitten wij hier intussen aan de Greenchoice stroom. Nee natuurlijk niet. GreenChoice koopt in en levert aan het net waarop ook mijn buren zitten. Toch vind ik deze kleine keuze wel van belang. NGO WISE - voorheen vooral bezig tegen kernenergie - heeft een pagina over stroom: https://wisenederland.nl/energievergelijker

    BeantwoordenVerwijderen