Pagina's

zondag 13 maart 2016

Eric de Noorman eindelijk compleet


Vrijwel iedereen die tekent, schildert, muziek maakt, of op een andere manier creatief is, heeft zijn grote voorbeelden. Helden waar je als kind naar opkeek, die je probeerde te imiteren en waar je zodoende iets van het vak van leerde. Mijn grote stripvoorbeelden zijn Marten Toonder en Walt Kelly. De eerste zal iedereen kennen van Tom Poes en Heer Bommel, de tweede is hier misschien wat minder bekend.

Het is dus niet zo gek dat ik, als jongeling, stripwinkels afschuimde, op zoek naar de Pogo-boekjes van Kelly. En dat ik bij de intekenaars hoorde toen, een jaar of 30 geleden, alle Bommelverhalen opnieuw, op mooi formaat uitgegeven werden.

Het was het Haagse stripantiquariaat Panda dat met die boeken kwam. Na de Bommelreeks brachten ze ook alle verhalen van Kapitein Rob uit, getekend door Pieter Kuhn. Ook prachtig en behorende tot de top van het Nederlandse stripverhaal. Dus die kochten we ook.

Nog iets later verscheen de volledige Eric de Noorman, een stripreeks getekend door Hans Kresse. Dat was oorspronkelijk een krantenstrip, ik heb er in mijn jeugd niet heel veel van meegekregen. Ik ben meer van de Pep-generatie, maar in dat weekblad verscheen ook veel werk van Kresse.

Eric de Noorman was een tekststrip, een reeks plaatjes met daaronder het geschreven verhaal, net als Tom Poes. Voor de Pep tekende Kresse 'ballonstrips'. Dat zijn plaatjes met tekstballonnen, zoals mijn eigen verhaaltjes. De verhalen van Kresse gingen in de Pep-tijd over Erwin, de zoon van Eric de Noorman, de Franse detective Vidocq, over Zorro en over indianen.

Uit interviews blijkt dat hij aanvankelijk niet veel afwist van de Noormannen en de tijd waarin die leefden, maar dat hij zich gaandeweg steeds beter documenteerde.

Kresse was vooral een fantastische tekenaar. De beste tekenaar van realistische strips die ons land heeft voortgebracht, wordt wel gezegd. De verhalen laten daarentegen nog wel iets te wensen over, zo bleek toen de eerste delen van de complete Eric de Noorman binnen kwamen. Nogal taaie kost.

Het voltooien van de reeks heruitgaven bleek ook een taai karwei. Aanvankelijk kwamen de delen redelijk vlot, om de paar maanden. Maar een paar jaar terug stokten de leveringen. We kregen bericht dat er nog twee delen zouden komen, hoofdzakelijk met achtergrondinformatie, losse tekeningen en interviews.

Maar daarvoor moest wel geduld geoefend worden. Elk jaar, rond de kerst kwam er een kaart, of een brief, waarin de stand van zaken uitgelegd werd. We werden moed ingesproken – het zou er het komende jaar toch van gaan komen – of er werd een beroep gedaan op ons uithoudingsvermogen – het zou toch langer duren dan verwacht.

De afgelopen maanden kwam er een aantal berichten, nu zou het dan toch gaan gebeuren. En inderdaad: Deze week kwam de pakketdienst de laatste twee boeken brengen. En het ziet er prachtig uit, hoor. Illustraties en boekomslagen, voor een deel in full color zelfs en veel achtergrond informatie. Misschien zelfs wel leuker dan de verhalen over Eric zelf...



Hans Kresse in Lambiek's Comiclopedia 

Wikipedia over Eric de Noorman



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 en deel 7 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


6 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd.Ik hield het in mijn jeugd bij Asterix en Obelix, Suske en Wiske en de Eppo. Heb denk ik al 30 jaar geen stripalbum meer in handen gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kom ook nauwelijks aan strips lezen toe. Het is dat de Hulpman me af en toe weleens iets aanreikt...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Martin: Beter dan met je hoofd tegen de muur bonken...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je bedoelt dat er mensen zijn die dat als hobby hebben?
    Franquin had zomaar iets moois kunnen maken van een muurbonker in zijn zwarte dagen.

    BeantwoordenVerwijderen