Pagina's

zondag 22 november 2015

Abigail en Barney


Abigail viel wel mee, maar van Barney hebben we toch wel wat gemerkt, hier in het midden van het land. Jullie vragen je misschien af waar hij het nu weer over heeft ? Nou, Abigail en Barney waren de najaarsstormen die, in de afgelopen anderhalve week, over ons land trokken.

De eerste passeerde ons land op vrijdag de 13e en dat inspireerde sommigen op internet om haar aan te kondigen als een 'Killer Storm'. De verleiding is groot om een vergelijking te trekken met de storm die door de media trok, na de aanslagen in Parijs, maar dat ga ik nu niet doen.

Ik wil eerst eens weten hoe dat zit met die stormdepressies die nu ineens namen krijgen. Aanvankelijk dacht ik dat het restanten waren van orkanen die over de Atlantisch oceaan naar ons toe kwamen. Daar hebben we er in het verleden wel meer van meegemaakt.

Maar dat blijkt niet het geval. De eerste twee Noord-Atlantische orkanen heetten dit jaar Ana en Bill. Het blijkt dat Ana een bijzonder geval was omdat zij, al in mei van dit jaar, de kust van de Verenigde Staten bereikte. Dat was de vroegste storm ooit waargenomen. Ze veroorzaakte overstromingen en wat schade aan bomen en huizen, maar gelukkig geen menselijke slachtoffers. In feite kwam haar regen als geroepen, schrijft Wikipedia, omdat het daarvoor lange tijd zeer droog weer was geweest.

In navolging van de Amerikaanse collega's hebben de Britse en Ierse meteorologische diensten besloten om winterse stormdepressies, met ingang van dit jaar, namen te geven. De restanten van orkanen houden hun orkaannaam, maar als er boven de oceaan een depressie ontstaat die direct onze kant op komt – en als hij zwaar genoeg wordt ingeschat – dan krijgt die nu dus ook een naam.

Abigail trof met name de eilanden voor de kust van Schotland zwaar. Er stond op een zeker moment windkracht 11, windstoten tot 135 km/u en hoge golven. Ruim 20.000 mensen zaten tijdelijk zonder stroom.

Barney arriveerde maar een paar dagen later, ook met windkracht 11. In Duitsland werd die storm 'Heini' genoemd en veroorzaakte hij problemen in tentenkampen voor vluchtelingen, in Bremen, Dresden en Berlijn.

Waarom de Duitsers nu weer een eigen namensysteem hanteren zoek ik misschien ook nog wel eens uit. Vandaag is er in ieder geval geen storm, maar er kan wel een buitje vallen...

Zie Wikipedia: 




De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 en deel 11 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

4 opmerkingen:

  1. Het is wachten totdat het KNMI met eigen Nederlandse namen komt :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Afgelopen woensdag zag ik dat er tocvh weer bomen waren gesneuveld door de overkomende A en B.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @zelfstandig journalist - Dat zou de verwarring compleet maken...;o)

    @martin - Aan de kust heeft het een stuk harder gewaaid dan in het centrum van het land, volgens mij...

    BeantwoordenVerwijderen