Pagina's

zondag 18 oktober 2015

De klad zit er in...


Het is grijs, kil en stil weer, de laatste dagen. Op het vogelbalkon is het rustig. De klad zit er een beetje in sinds de buitenschilders de boel opgeschilderd hebben.

Niet dat het kladschilders waren, ze hebben hun werk prima gedaan, maar ik kon daardoor een paar weken geen vogelvoer ophangen. Het voederhuisje moest van de railing af en de planten naar binnen. Ik had eerst nog wel wat pinda's aan het nestkastje hangen, maar om te voorkomen dat er een mees aan het verse schilderwerk vast zou plakken, heb ik uiteindelijk alles maar weggehaald.

En nu, terwijl de schilders toch alweer een paar weken weg zijn, is het nog steeds stil op het balkon. Er verschijnt af en toe wel een mees, of merel, maar de grote drukte van de zomer is voorbij.

Komt ook doordat de vogeltrek is begonnen, natuurlijk. Grote kans dat mijn zelfgekweekte koolmezen naar het zuiden gevlogen zijn. Je merkt dat misschien niet direct, er zijn het hele jaar door koolmezen in ons land, maar de kans is groot dat je 's zomers andere vogels in je tuin hebt dan 's winters.

De hele populatie schuift, met het wisselen van de seizoenen, een paar honderd kilometer op. Wij voeren in het koude jaargetijde de roodborstjes uit Polen en Scandinavië, terwijl in de lente Franse pimpelmezen in ons nestkastje komen broeden.

Ik heb eens iets gezien, of gelezen, over een vogelonderzoeker die 's winters, in de tuin van zijn moeder, de vogels ving en merkte. Zij dacht dat ze telkens dezelfde vogeltjes voerde, maar het bleken tientallen verschillende individuen te zijn. Je moet het maar door hebben.

Ondertussen kunnen we nog steeds stemmen voor de Nederlandse Nationale Vogel. 'De Britten kozen onlangs voor de roodborst, in de VS koesteren ze uiteraard de Amerikaanse zeearend en de Fransen zien hun nationale gevoel weerspiegeld in de haan. Vroege Vogels en Vogelbescherming Nederland vinden dat ook de inwoners van Nederland recht hebben op een nationale vogel,' schrijft de website van Vroege Vogels.

Je zou zeggen, kies een vogel die hier het hele jaar door zit. Maar daar vergis je je dus in, die vogels zijn eigenlijk ook vreemdelingen. Daarom heb ik gekozen voor de grutto. Die komt hier alleen om te broeden, maar ons land is wel zijn favoriete plek. Er broeden meer grutto's in ons land dan in de rest van de wereld bij elkaar.

De grutto heeft voor ons gekozen en wij maken het hem de laatste jaren niet gemakkelijk. Door de intensieve landbouw neemt het aantal grutto's af. Van bijna 100.000 broedparen in de jaren '80 tot nog geen 50.000 nu.

Misschien gaan we er meer ons best voor doen, om die trend te keren, als we de grutto tot Nationale Vogel kiezen. Je wil als land toch niet op je geweten hebben dat je gevederde boegbeeld uitsterft ?

Breng ook je stem uit bij Vroege Vogels



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men



5 opmerkingen:

  1. Ik zou denken de mus. Alhoewel je die overal in Europa ziet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je ziet ze wel steeds minder, Johan. Mensen houden hun tuin veel te netjes en er worden veel tuintjes betegeld, dan wil er geen vogel meer leven.

    Ik weet trouwens niet of je vanuit België kunt stemmen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De pinguin kies ik. Emmen zit er vol mee en ook in Rotterdam worden ze gezien. Onlangs fietste ik Schevenignen langs een populatie. Maar helaas die staat er niet bij. Van een specht die voorbij vliegt wordt ik blij, maar ook van een boeren- of gierzwaluw (die geen zwaluw is. Net zoals de nijlgans geen gans is. Domme naamgevers hebben we eigenlijk in Nederland.) Nee teveel voorkeuren om er een te kiezen. Behalve die grote vogel van het zuidelijk halfrond dan. Die springt er wat mij betreft uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een interessante keuze, Martin, maar ik geloof niet dat de Pinguin op de shortlist staat...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tja, ik zou dan toch stemmen op de Règâh, al kom ik helemaal niet uit Den Haag!

    BeantwoordenVerwijderen