Pagina's

zondag 16 augustus 2015

De spannende autobiografie van Ray Davies


Ray Davies ? Ja, de oudere jongeren onder ons zullen hem misschien wel kennen, hij was de zanger van de Britse band The Kinks. Bij ons ook behoorlijk bekend, tijdgenoten van The Beatles en The Stones, met hits als 'Lola' en 'Waterloo Sunset'.

Ray, die alle liedjes voor The Kinks schreef, heeft een boek uitgebracht. Ondertussen zelfs meer dan één, maar het eerste 'X-Ray' heb ik net gelezen. Het verscheen al in 1994 en ik heb er jaren terug al eens mee in handen gestaan, in de boekhandel, maar ik heb het toen niet gekocht. Later zocht ik er naar, op internet en bleek het niet meer te krijgen.

Tot ik het een paar maanden geleden nog eens invoerde en verhip, er was een herdruk uit ! Meteen besteld en het is een uitstekend boek. Geen droge, chronologische opsomming van feiten, met wat leuke anekdotes. In plaats daarvan laat Ray het verhaal vertellen door een naamloze buitenstaander, die een jaar of 20 in de toekomst, opdracht heeft gekregen de oude zanger te interviewen.

Op die manier krijgen we een beschrijving van de toekomstige, wat valse, in zichzelf gekeerde, rocklegende die vertelt over de jonge, onzekere, zanger die meegesleurd wordt en overrompeld door zijn eigen succes.

Het dolle verhaal van een groepje volksjongens uit Londen, die wereldsterren werden. Het begin was aarzelend, Ray ging aanvankelijk naar de kunstacademie en deed aan tekenen, schilderen en films maken.

Op z'n 13e verjaardag had hij een gitaar gekregen, van z'n oudere zuster, die kort daarop zou overlijden. Lichtelijk traumatisch en hij was toch al een onzeker en verlegen kind. Muziek maken deed hij thuis in de voorkamer, met zijn jongere broertje Dave. Daar schreven ze de eerste hit van The Kinks, 'You Really Got Me'.

Er volgde een indrukwekkende reeks hitnoteringen. De jongens waren nog geen 20 toen het allemaal losbarstte en ineens waren ze popsterren, de wereld en daarmee veel drank en gewillige meisjes, lag aan hun voeten.

Dat leidde uiteraard tot ontsporingen. De eerste Amerikaanse tournee werd zo'n fiasco dat ze, van de muzikantenbond aldaar, een jarenlang verbod kregen om in de VS op te treden. Mede daardoor ontwikkelden The Kinks zich tot een typisch Engelse band.

Ray schreef liedjes over de teloorgang van het oude Engeland, met z'n stoomtreinen en 'village greens'. Liedjes met een ongewone diepgang, voor de popmuziek.

Aan succes en waardering geen gebrek. Helaas was hun management net zo onervaren als de band zelf, toen het allemaal begon. Met gevolg dat ze van het verdiende geld vrijwel niets terug zagen. Alles verdween in de zakken van platenbazen en muziekuitgevers. Dat leidde tot rechtszaken, die jarenlang aansleepten.

Begin jaren '70, zag het er bijzonder duister uit. Ray lag in scheiding met z'n eerste vrouw en de oorspronkelijke bassist van The Kinks, Pete Quaife, gaf er de brui aan. Davies dacht dat het afgelopen was en kondigde, onder invloed van medicijnen die zijn huisarts hem voorgeschreven had, het einde van de band aan.

Hij deed dit aan het eind van een live-optreden, maar net op het moment dat de geluidstechnicus zijn microfoon uitschakelde. Dus niemand hoorde het. De ongelukkige zanger had zoveel pillen geslikt dat hij naar het ziekenhuis afgevoerd moest worden.

Daar eindigt het boek. Nou ja, voor wat het verhaal van The Kinks betreft. Ray geeft nog een blik in de toekomst, beschrijft zijn eigen dood en begrafenis en laat bij de anonieme verteller van het boek een doos vol dagboeken, cassettes en bandopnamen bezorgen.

Genoeg voor een tweede boek. Tenslotte hield het allemaal niet op, aan het begin van de jaren '70. The Kinks zijn nog tientallen jaren doorgegaan en Ray, inmiddels de 70 gepasseerd, maakte een paar jaar terug nog een nieuwe CD.

Dat tweede boek heeft hij inmiddels ook geschreven, maar ik geloof niet dat het dezelfde opzet heeft als dit. Ik heb het wel weer besteld. Benieuwd of het net zo onderhoudend is als X-Ray...

Lees meer op Wikipedia over:




En luister naar de muziek ! Alles is op CD te verkrijgen, maar ook te horen op YouTube. Bijvoorbeeld op het officiële YouTube-kanaal van de Kinks 

Een paar favorieten van de Stripman, die ook in het boek een rol spelen:

Get Back InThe Line – Over de macht van de vakbonden 

The Moneygoround – Over de zakelijke beslommeringen van The Kinks 

David Watts – Over een vriend van de band, een oudere, homoseksuele concertorganisator 

Lady Genevieve – Over de scheiding van zijn vrouw 

The Ballad Of Julie Finkle – Over het droommeisje van Ray 

Of bezoek de officiële website van The Kinks 



De Strip: De strip van deze week is getekend door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 en deel 8 van het vorige verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het verhaal daar weer voor.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men





2 opmerkingen: