Pagina's

zondag 1 februari 2015

Volgens mij is het allemaal angst


Het kan zijn dat ik het allemaal niet zo helder zie op het moment, ik ben zwaar verkouden, maar volgens mij is het allemaal angst. Zo'n knul, die met een nepwapen de NOS-studio overvalt, probeert de mensen om hem heen bang te maken, dat is duidelijk. Maar zelf is hij ook bang. Z'n hoofd vol samen-zweringsverhalen over bommen, hackers en een overheid die alles in de doofpot stopt.

En dan die politie-agenten. Die stonden al te bibberen in de hal voor de studio. Je zag er één schichtig om het hoekje kijken, een ander liep zenuwachtig, naar dekking zoekend verder. Eenmaal oog in oog met de overvaller was het een geschreeuw en gedreig van je welste.

Terwijl die knul al direct van angst zijn wapen op de grond wierp en braaf zijn handen omhoog stak, werd hem nog toe gebulderd dat er bij elke verdachte beweging geschoten zou worden. Iedereen stond stijf van de schrik.

Gelukkig liep het allemaal goed af, dat was elders, bijvoorbeeld in Amerika, maar ook eerder in ons eigen land, wel anders. En dat is ook niet zo gek, natuurlijk. Politiemensen weten wat je met een wapen aan kunt richten, ze oefenen er zelf mee, ze zien de gevolgen. Dat ze dan niet kalm zijn in een spannende situatie is niet verwonderlijk.

Ik heb het zelf ooit eens meegemaakt, toen een drukke avond bij onze vereniging een beetje onplezierig dreigde te worden. Teveel mensen in een kleine ruimte, teveel drank. Een van de leden belde de politie. De anderen wisten daar niets van. Dus, terwijl de gemoederen al wat bedaard waren, kwam iemand me waarschuwen: Er werd beneden aan de deur gemorreld.

Ik liep de trap af, deed de deur open en keek direct in de loop van een pistool. Twee doodsbange agenten. Ik kon ze er vrij snel van overtuigen dat er niet zo heel veel aan de hand was, maar ze kwamen toch maar liever niet mee naar boven. Ze zouden onder aan de trap wel wachten, tot ik weer terug was om te vertellen dat alles onder controle was.

Agenten zijn niet de onverschrokken helden, die we kennen uit films en verhalen. Het zijn gewone mensen, die ook nog eens allerlei nare situaties meemaken. Geconfronteerd met een bedreigende situatie raken ze snel overmand door angst en wordt er al geschoten als iemand alleen maar z'n telefoon pakt, of niet snel genoeg z'n handen in de lucht steekt.

Als iedereen zo bang is zou het beter zijn als we een beetje terughoudend waren met het rondstrooien van sensatieverhalen. Maar helaas werkt het zo niet. Bij die NOS-overval werd de hele natie op de kast gejaagd, door beelden van het incident te tonen, zonder enig commentaar. Op internet was te lezen dat de man al gearresteerd was en dat er niemand gewond was geraakt. Maar de argeloze TV-kijker werd in de waan gelaten naar live-beelden te kijken.

Dat had wel anders gekund. Net als de berichtgeving rond terroristische acties. De terroristen willen angst oproepen. Dus werkt iedereen daar aan mee door filmpjes, foto's en verklaringen zo wijd mogelijk te verspreiden. Dat is niet slim mensen. Als iedereen al zo gestrest is kun je beter een tandje lager schakelen. Daarbij werk je de angstzaaiers pas echt tegen als je hun berichten niet doorgeeft.

Het is maar een idee. En misschien zie ik het wel niet zo helder, op het moment, door die verkoudheid...



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 

Klik hier voor deel 1,  deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


4 opmerkingen:

  1. Jan dan was NRC-columnist Bas Heijne zeker ooke en beetje suf toen hij het volgende schreef:

    (...)

    Toen het voorbij was, en ook duidelijk moet zijn geweest dat er van echte dreiging geen sprake was geweest, gaf hoofdredacteur Marcel Gelauff alsnog vol gas. Het optreden van de student was vastgelegd en Gelauff besloot onmiddellijk tot uitzending van de beelden. „Dat was een eigen besluit, daar heb ik niet met anderen over gediscussieerd.” Geen twijfel: „Ik wist meteen, dit is heavy nieuws, ook in de context van de hele veiligheidsdiscussie. Hier is iets unieks gebeurd in de Nederlandse televisiegeschiedenis. Dit móeten we uitzenden.”

    Niks mooier dan een nationale ramp die geen nationale ramp is. Je kunt er heel dramatisch over doen („dit nieuws zal de wereld overgaan!”), want je hoeft geen echt bloed op te dweilen.

    Dat de jongen met zijn plastic pistool achteraf wellicht tegen zichzelf beschermd moest worden (of anders de in beeld gebrachte agenten), was voor Gelauff geen overweging: „Soms gaat nieuwswaarde vóór privacy. Zeker als iets gebeurt wat de samenleving zó breed raakt.”

    Huh? Heavy nieuws, uniek in de televisiegeschiedenis, dat de samenleving breed raakt; ziet Gelauff zelf niet hoezeer zijn overspannen hyperbolen lijken op die van Tarik Z.?

    Tarik Z. lijkt me vooral het product van een zelfvergrotende mediacultuur, die door het soort praat als dat van Gelauff wordt aangejaagd. Dankzij de hoofdredacteur van het NOS Journaal kreeg hij alsnog zijn felbegeerde televisieoptreden. Hopelijk brengt het anderen niet op gedachten.

    Geplaatst in:
    Bas Heijne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @martin - Verstandige man, die Heijne. Maar het kan dat ik het verkeerd zie, hoor. Ik heb niet zo'n helder hoofd...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja, die Tarik is toch niet helemaal lekker in zijn hoofd. Ik heb bewust niet naar de beelden gekeken doe ik nooit bij rampen omdat je er niet veel wijzer van word, maar hoorde wel die ene agent schreeuwen. Die was behoorlijk opgefokt.

    BeantwoordenVerwijderen