Pagina's

zondag 19 oktober 2014

Ebola ! Maar waar is de paniek...?


Een aantal jaren geleden zag ik een documentaire van de BBC. Er werden fictieve beelden getoond van doodzieke mensen, die door de straten van Londen waggelden. Af en toe viel er een om, waarna een ziekenauto aan kwam rijden, met hulpverleners in beschermende pakken, om de patiënt af te voeren.

De uitzending ging niet over het levensgevaarlijke ebolavirus, maar over de griep, waarvan men toen dacht dat er een enorme epidemie zou komen. In die tijd werden er duizenden mensen ingeënt, met een vaccin dat voor heel veel geld door de overheid was aangekocht.

Achteraf bleek die 'varkensgriep' een tamelijk onschuldige ziekte, waaraan nog minder mensen overleden dan aan de gebruikelijke seizoensgriep. Maar ja, achteraf heb je altijd makkelijk praten.

Veel laconieker werd er omgesprongen met de Q-koorts, waar wel een aantal mensen zwaar ziek van zijn geworden. Tussen 2007 en 2011 zijn er in Nederland ruim 100.000 besmettingen vastgesteld, sommigen hebben jaren later nog steeds gezondheidsproblemen, 25 personen zijn eraan overleden.

Rommelt onze overheid maar wat aan als het om gevaarlijke virussen gaat ? Je zou het haast denken. Waarom maken we ons, bijvoorbeeld, zo weinig zorgen om de uitbraak van ebola, die dit jaar in West-Afrika al meer dan 4500 slachtoffers heeft geëist. Denken we misschien dat het een ver van ons bed show is ?

Misschien is het dat ook wel. Er zijn nog geen besmettingsgevallen geweest in ons land. Maar als je ziet hoe laks er omgesprongen wordt met ebola-besmettingen, in andere westerse landen, dan hou je toch je hart vast. In Spanje en in de VS werden verpleegkundigen, die met het virus in aanraking waren gekomen en ziekteverschijnselen vertoonden, door het ziekenhuis weggestuurd. Neem maar een paracetamolletje.

Ondertussen waarschuwen deskundigen dat de ebola-epidemie helemaal uit de hand kan lopen. Er is nu al een tekort aan beschermende kledij, een geneesmiddel is er nog lang niet, de getroffen gebieden raken ontwricht, boeren durven hun land niet meer te bebouwen, dus wie weet komen er eerdaags ook nog voedseltekorten.

Dat er geen geneesmiddel of vaccin voorhanden is hebben we trouwens te danken aan de vrije markt. Voor een tamelijk onschuldig griepvirus staan de farmaceutische bedrijven in de rij, de westerse wereld heeft daar veel geld voor over. Voor een middel tegen een tropisch virus, dat niemand in de 3e wereld kan betalen, doet men veel minder moeite.

Mochten we ten prooi vallen aan een epidemie dan komt het dus ook omdat we ontwikkeling van medicijnen aan de markt overlaten. Ja, ja, klungelige overheden, geprivatiseerde gezondheidszorg...
Het zou niet gek zijn als we ons een beetje zorgen gaan maken...

Zie ook Wikipedia over:





De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman. Kijk hier voor deel 1 en deel 2  - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6  van dit verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men



5 opmerkingen:

  1. Pillenmakers zijn niet geïnteresseerd in pillen die je maar even hoeft te slikken. Al 30 jaar is er geen nieuw antibioticum ontwikkeld bijvoorbeeld (ben je in een weekje weer van de pillen af). Zee ontwikkelen liever pillen waar je je hele leven aan vast zit.
    Hoog tijd dat we eens afspreken (via de VN bijvoorbeeld) dat die farmaboys verplicht worden een deel van hun omzet te besteden aan door de VN opgedragen ontwikkeling. Moet kunnen, ze barsten van de winsten immers.
    Dat zou de wereld een stuk gezonder maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @aad - Dat zou een idee zijn. Je kunt je ook afvragen waarom we, bijvoorbeeld, de bescherming tegen overstromingen centraal regelen en de bescherming tegen ernstige ziektes niet ? Er gaan veel meer mensen dood aan enge ziektes dan aan overstromingen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inderdaad. Een Europees gerichte aanpak zou nodig zijn. Waar hebben we anders de EU voor?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @zelfstandig journalist - Overheden zouden zich met de ontwikkeling van medicijnen moeten gaan bemoeien. Of op z'n minst opdracht daartoe geven en de ontwikkeling betalen.
    Ebola is al heel lang bekend. Als het niet aan de commercie over gelaten was, had men al veel eerder kunnen bedenken dat er ooit een keer een grote uitbraak zou kunnen komen en hadden we ons erop kunnen voorbereiden.
    Er worden miljarden uitgegeven aan dijkaanleg, tegen overstromingen, die misschien eens in de 5000 jaar voor kunnen komen. Dus...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Laten we dan gelijk ook een fonds in het leven roepen waarin overheden 10% van hun defensiebegroting storten zodat een civiele rampenorganisatie opgezet kan worden, die met schepen en 4 wheel drives etc, naar een ramplek gaat. Bijvoorbeeld wat blusvliegtuigen erin, waarvan het grootste deel in november naar down under gaat (we zijn er in de EU dan net vanaf daarbeginnen ze weer met fikken eind december).

    Het is alleen allemaal wel in de lijn van een Freek de Jonge voorstel die afgelopen week bedacht iedere wereldbewoner een miljoentje van Lieftink te geven en alle schulden kwijt te schelden. Ik was eht al lang niet meer met de man eens geweest. Dit klonk best aardig.

    Gevestigde belangen zien overal de nadelen van en blijven realistisch de boel naar de klote helpen.

    BeantwoordenVerwijderen