Afgelopen week was er het mooie bericht dat er een otter gesignaleerd is in het Groene Hart, middenin de Randstad. Natuurbeschermers sprongen een gat in de lucht, maar het RTL-nieuws reageerde nogal zuur:
'De otter verspreidt zich over heel Nederland.' (Alsof het over een plaag gaat !) En: 'Het beest heeft zich zelfs gevestigd in het Groene Hart, middenin de Randstad. Volgens Natuurmonumenten een mijlpaal, maar critici zeggen: de otter kost veel te veel geld.'
Er zijn beelden, gemaakt door een automatische camera, die de aanwezigheid van de otter bewijzen. Maar omdat daarop alleen zijn rug en staart te zien is wordt het dier 'weinig fotogeniek' genoemd.
We zien een reporter in een bootje vruchteloos speuren naar de otter. Niets te zien, uiteraard. 'Als natuurbezoeker heb je niet veel aan de otter...', moppert de commentaarstem. Een 'natuurkenner' suggereert vervolgens dat er wel 6 miljard euro uitgegeven wordt voor die ene 'symbool'-otter.
Het ontbreekt er nog aan dat er een tweedekamerlid, van een grote oppositiepartij, mag opmerken dat er niet eens een terrasje is vanwaar je die otter op je gemak kunt bekijken ! Gelukkig geeft de boswachter nog wat tegengas, maar de indruk blijft: die otter is een peperduur prestigeproject.
Wat een domme kortzichtigheid ! Die otter is helemaal niet duur, het is juist een koopje ! Dat er nu weer otters op verschillende plaatsen in ons land kunnen leven betekent immers dat het goed gaat met honderdduizenden andere dieren en planten. Het betekent dat natuurbeschermende maatregelen werken. Dat water, lucht en bodem schoner zijn geworden. Dat het goed gaat met het hele ecosysteem.
Vogelliefhebbers kunnen dat al langer zien aan de terugkeer van grote roofvogels. Buizerds, slechtvalken, zeearenden, oehoes, we kunnen ze in ons eigen land weer zien omdat het beter gaat met de natuur. Omdat er genoeg prooidieren te vangen zijn, die op hun beurt weer beestjes en plantjes eten, waar het dus ook beter mee gaat dan het in lange tijd is gegaan.
En uiteindelijk is dat ook beter voor ons. Want die otters, roofvogels en al die andere organismen ademen dezelfde lucht in als wij, ze zwemmen in ons water ze lopen op de grond waar wij ons vee op laten weiden en onze graan en groente verbouwen.
Dat is mij wel een paar centen waard, hoor ! En als je vanaf een terrasje een otter wilt zien is er altijd nog de dierentuin...
Het is trouwens niet de eerste keer dat er een otter in het Groen Hart is gesignaleerd. Al in 2010 werd er een waargenomen in de Vechtplassen bij Ankeveen. Na ruim 3 jaar een tweede otter duidt niet direct op een invasie, maar mooi is het wel !
Zie RTL-nieuws: Kritiek op terugkeer'dure' otter
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 en deel 9 van dit verhaal.
Klik op de strip voor een grotere weergave.
Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
Het was Zembla dat eerder dit jaar sprak over de herintroductie van otters en andere dieren. De onzin daarvan en de kosten ervoor: http://zembla.incontxt.nl/seizoenen/2013/afleveringen/07-02-2013/herintroduceren_dieren_niet_volgens_regels Het zijn dus niet persé de commerciëlen die het doen, maar ook het programma van bouwfraude en investeren in clustermunitie etc.
BeantwoordenVerwijderen@martin - Maar deze otter heeft het Groene Hart op eigen kracht bereikt. Dankzij maatregelen waar de hele leefomgeving van profiteert.
BeantwoordenVerwijderenGeen probleem dus. Vermeodelijk komt ie ook onder een auto terecht en er zijn er wel tientallen utgezet - in rustiger delen van Nederland - om zo ver te komen. Maar dat is misschien eerder een reden voor een pleoidooi tegen blik. Daar ben ik ook meer voor te vinden dan voor otter bashen.
BeantwoordenVerwijderenEn niet te somber. Vermoedelijk zitten er op andere plekken al otters zonder dat we het weten. Bijvoorbeeld in het Naardermeer, waar men maatregelen heeft genomen om verkeersslachtoffers te voorkomen. In Engeland komen ze zelfs in steden voor, dus ze kunnen ook leren het verkeer te mijden...;o)
BeantwoordenVerwijderenAls we otters een verkeerscursus geven, houden ze het langer vol. Otters zijn slimme dieren, ze kunnen zich aanpassen, net als de steenmarter, maar mensen gaan dan weer klagen, zul je zien.
BeantwoordenVerwijderen@antoinette - Misschien moeten we die mensen dan ook een cursus geven...;o)
BeantwoordenVerwijderenZes miljard voor één otter? Toevallig niet zes miljoen?
BeantwoordenVerwijderen@zelfstandig journalist - Hij heeft het er over dat als alle maatregelen uitgevoerd worden er misschien wel 6 miljard uitgegeven wordt. Maar dat is uiteraard niet voor 1 otter.
BeantwoordenVerwijderenEr zijn overigens vaker miljarden uitgegeven voor veel slechtere doelen...;o)