Pagina's

zondag 10 november 2013

Mensenoffers


Afgelopen week zag ik een interessante documentaire op BBC 4. Het ging over een verdwenen cultuur in Peru. Een volk dat in de Lambayeque-vallei, aan de voet van het Andes-gebergte, ruim 200 piramide-achtige bouwsels achterliet. Die zijn inmiddels door wind en regen zo aangetast dat de eerste westerlingen, toen die de streek bezochten, dachten dat het natuurlijke heuvels waren.

De piramidebouwers worden Sican genoemd, of ook wel Lambayeque, naar de landstreek waar ze woonden. Maar we weten niet hoe ze zichzelf noemden, omdat ze geen geschriften hebben nagelaten. Wel gouden en zilveren voorwerpen, aardewerk en muurschilderingen.

Wetenschappers hebben inmiddels vastgesteld dat er drie opeenvolgende bouwperiodes waren. De laatste en grootste, Túcume, werd kort na 1500 verlaten. Daarbij zijn de piramides en andere bouwsels, waarschijnlijk door de bewoners zelf, in brand gestoken.

Met de twee eerdere bouwplaatsen is hetzelfde gebeurd. Het blijkt dat het einde van elke periode samenvalt met langdurige droogtes, of andere natuurrampen. De laatste verwoesting valt samen met de komst van de Spaanse veroveraars.

Men denkt dat de Lambayeque geprobeerd hebben het naderende onheil af te wenden. Uit de laatste periode heeft men bewijs gevonden voor het op grote schaal offeren van mensen. Wellicht dachten ze dat de Spanjaarden gestuurd werden door de goden en hoopten ze die, met het offeren van hun stamgenoten, weer gunstig te stemmen.

Je eigen zonen en dochters opofferen om naderend onheil af te weren. Het klinkt ongelofelijk, vooral omdat de Spanjaarden de afgelegen vallei in Peru nog helemaal niet bereikt hadden. Maar aan de andere kant is het nou ook weer niet zo heel vreemd. Wij doen immers hetzelfde als we onze militairen naar Irak, Afghanistan en nu weer Mali sturen.

Tegenwoordig zijn we niet meer bang voor de Spaanse conquistadores, maar wel voor terroristen. En ook al hebben die ons land nog niet in grote aantallen overspoeld, toch zijn we bereid onze eigen mensen op te offeren om de dreiging af te wenden.

Wellicht zullen toekomstige historici zich verbaasd afvragen waar we nu eigenlijk mee bezig waren...

Zie op de Engelse Wikipedia: Sicanculture en Túcume 

En op de website van de BBC: The cursedvalley of the pyramids en dit videofragment


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men



5 opmerkingen:

  1. Ik denk dat je oorlog voeren en religie door elkaar haalt Jan. Oorlogen zijn er altijd geweest, om vele redenen: gebiedsuitbreiding, -bescherming, vanwege een ordinaire ruzie of zoals nu onder het mom van strijd tegen het terrorisme. Het offeren van mensen aan goden heeft m.i. een totaal andere achtergrond. Niet een die ik goedkeur uiteraard.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @antoinette - Dank je !

    @zelfstandig journalist - De resultaten zijn hetzelfde: het offeren van groepsgenoten, voor een 'hoger' doel. Het verschil is ook niet zo groot als je misschien denkt. Aan veel oorlogen ligt geloof ten grondslag. Dat hoeft overigens niet per sé een religie te zijn. Momenteel gelooft men dat als we terroristen in Mali bestrijden ze minder snel naar ons land zullen komen. Ik denk dat dat een vergissing is...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je bent tegen, zoals vrijwel al mijn vrienden. Ik weet het niet. Ik heb net op broekstukken mijn twijfelende kop uitgestoken met een groot links denker als alibi.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als het net zo'n uitzichtloze strijd wordt als in Afghanistan, zijn we verkeerd bezig. Naar wat ik heb begrepen, is er van die Malinese al-qaeda tak niet veel meer over.

    BeantwoordenVerwijderen