Pagina's

zondag 25 maart 2012

Hoera ! Onze eerste Australiër !



Wie leest er eigenlijk nog strips tegenwoordig ? De Geheimzinnige Hulpman vertelde me dat hij onlangs Strip-antiquariaat Lambiek bezocht en een gesprekje aanknoopte met de nieuwe eigenaar. In eerste instantie ging het over de hoeveelheid stripboeken die er op de markt komt.

Die blijkt best groot te zijn, genoeg om een stripwinkel bomvol te leggen. Maar het zijn allemaal kleine oplagen. Uitgevers moeten het niet meer hebben van populaire, langlopende reeksen, maar proberen snel te scoren, met telkens weer iets nieuws.

Op de vraag van de Hulpman wie er nou die stripboeken komen kopen, was het antwoord dat het toch voornamelijk mannen van middelbare leeftijd zijn. Zij zijn, net als wij Stripmannen, opgegroeid in de jaren '60, '70 en '80, toen het beeldverhaal hoogtijdagen vierde.

Toen had je nog 4 of 5 elkaar beconcurrerende strip-weekbladen, Pep, Sjors, Kuifje, Tina, Donald Duck... Nu is er bijna niets meer. Ja, nog niet zolang geleden is de Eppo opnieuw opgericht. Maar dat is ook alleen maar om het jeugdsentiment van de veertigers en vijftigers te bevredigen.

In de krant stonden vroeger 3, 4, 5 dagstrips. Tegenwoordig nog ééntje. Had ik vroeger hele stapels stripboeken op mijn kamertje liggen, mijn kleinzoon heeft er misschien 3. En die heeft hij dan nog van mij en de Hulpman cadeau gekregen.

Je vraagt je af waar we de moed vandaan halen om juist nu een Engels stripblog te beginnen. Zelf vinden we het erg leuk, natuurlijk. Maar het is best lastig, die vertalingen maken. En echt storm loopt het er ook nog niet.

Gelukkig hebben we een paar vrienden die spontaan aangeboden hebben om te helpen met het corrigeren van onze Engelse teksten. Een ervan is afgestudeerd in die taal, een ander heeft van vertalen zijn hobby gemaakt. Dat scheelt al een stuk.

En het is ook erg leuk om te doen, hoor. Je oude grappen krijgen ineens een nieuw leven en internationale allure. Daarbij worden we ook wel opgemerkt door stripliefhebbers uit het buitenland. Een aantal blijkt dan weer zelf strips te tekenen, zoals bijvoorbeeld The Owl & Pussycat Webcomic en Planet Throgmorton. Zo lezen striptekenaars in ieder geval elkaars strips.

Het internet is natuurlijk ook zo immens dat het wel even duurt voor een website opgemerkt wordt. We zijn als het ware waterdruppels aan het spetteren in een enorme oceaan. Desalniettemin hebben we al lezers uit de VS, Groot-Brittannië, Canada, Brazilië, Griekenland, Spanje, Italië en België mogen ontvangen. En keken mijn huisgenoten verbaasd op toen ik, afgelopen week, ineens zat te juichen op de bank: 'Jaaa ! Onze eerste Australiër !!'

Logisch dat die wat op zich liet wachten, hij moest immers helemaal van de andere kant van de wereld komen. Maar dat Australiërs van strips hielden wist ik wel. Cadel Evans, de eerste wereldkampioen wielrennen van down under, is een groot liefhebber van Kuifje ! Heeft iemand die speelfilm al gezien, trouwens ?

Hoe dan ook, we geven de moed niet op. En erg veel concurrentie lijkt er niet te zijn op internet. Als ik bijvoorbeeld op Facebook zoek met 'comics' krijg ik welgeteld 4 resultaten. Waaronder onszelf.

Er valt dus nog een wereld te winnen. En ondertussen zijn we uiteraard blij met elke bezoeker, ook die uit eigen land. Maar we zouden nog blijer zijn als onze Nederlandse kennissen al hun Engelstalige vrienden en familieleden op ons nieuwe blog af zouden sturen. Het heet The Amazing Comics Men en dit is het adres: http://stripman.wordpress.com

Zie ook de Nederlandse Stripgeschiedenis op Lambiek.net 

The Amazing Comics Men op Facebook 

En mijn eerdere blog over Kees Kousemaker, de oprichter van Lambiek.



De Strip: Deze episode van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 


Ga naar het Strip-overzicht van dit jaar voor de vorige hoofdstukken van het Stripmannen-vervolgverhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Bezoek onze nieuwe internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 


7 opmerkingen:

  1. Wellicht heb je een gat in de markt gevonden? Ik lees Sigmund in de Volkskrant en 'Broodje Beurs' in het FD. Die laatste strip is bij vlagen echt geniaal! Gerrit de Jager is de tekenaar, bij mijn weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @zelfstandig journalist - Het is dan wel een klein marktje, ben ik bang. Gerrit Jager ken ik van de Familie Doorzon, van lang geleden. Sigmund lees ik uiteraard ook. Soms heel leuk, soms tamelijk vervelend...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heeft even tijd nodig, maar dan ligt de hele wereld aan jullie voeten!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als ik eerlijk ben, ik lees geen strips meer, geef mij maar een gewoon boek.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @aadverbaast - Ja, totale wereldoverheersing, dat is ons doel...;o)

    @antoinette - Niet verder vertellen, maar ik heb al 20 jaar geen strips meer gekocht...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja, die Kuifje film heb ik net gisteren op DVD gezien. Tja, wat moet je ervan zeggen: de animatie is briljant, houdt net het midden tussen de oorsprongkelijke cartoonstijl en live-action, maar qua verhaal loopt het allemaal iets te vlotjes en simpel; de nadruk ligt weer helemaal op de 3D-actie (en op een 2D beeldscherm komt die niet tot zijn recht.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @paul nijbakker - Ah, mooi ! Dan ben ik blij dat ik me niet naar de bioscoop gehaast heb...;o)

    BeantwoordenVerwijderen