Pagina's

zondag 19 februari 2012

Vreemde mechanismen en moeilijke keuzes



Het gaat slecht met de economie. We zitten in een recessie. De economie is maar liefst 0,7% gekrompen in het afgelopen kwartaal. Tsjongejonge ! Dat is een fikse stap terug, hoor. Waarom halen we er onze schouders niet over op ? Wat is nou 0,7% ?

Maar gek genoeg raken nogal wat mensen in paniek door zo'n cijfer. Er moet bezuinigd worden ! En als gevolg daarvan gaan sommige mensen er wel 10 of 15% op achteruit. Daar snap ik nou niets van. Hoe kan 0,7% krimp nou, voor bepaalde groepen, 15% minder inkomen betekenen ? Dat is een vreemd mechanisme.

In Griekenland, waar het nog veel erger is met de economie, zijn de gevolgen navenant. De economie ging daar met 7% achteruit en hadsekidee ! De regering slaat daar, onder druk van Europa, zo fors aan het bezuinigen dat de gepensioneerden er 15% op achteruit gaan. En de minimumlonen dalen zelfs met 20% !

Het zijn natuurlijk ook de minimumlijders en gepensioneerden die de crisis veroorzaakt hebben. Of niet soms ? Het is dus volstrekt logisch dat je nooit hoort dat de managers en directies, van grote bedrijven en financiële instellingen, er 15 of 20% op achteruit gaan. Die hebben immers alles gedaan om deze crisis te voorkomen.

Je vraagt je wel af of onze regering het allemaal wel zo goed aanpakt. Dat zwartgallige gebezuinig, daar wordt een mens ook niet vrolijker van. Zou het niet veel beter zijn als premier Rutte zijn meest zonnige gezicht opzet, een hand losjes in de zak steekt en vrolijk roept dat het allemaal reuze meevalt voor ons land ?

Zo'n meneer van het CBS die, als een doodgraver zo somber, komt vertellen dat we in de recessie zitten. Is dat nou zo nodig ? Hij beweerde bijvoorbeeld dat de problemen veroorzaakt worden door ons consumenten. Wij hebben minder energie verbruikt en minder geconsumeerd. Wel logisch dat we dan voor straf geen loonsverhoging krijgen en hogere prijzen en tarieven moeten betalen.

Maar zo droevig is het allemaal toch niet ? Er zijn best wel lichtpuntjes. We maken ons immers ook zorgen om het opraken van fossiele brandstoffen en andere grondstoffen ? We willen toch dat de CO2-uitstoot vermindert ? Laten we dan blij zijn dat we minder gebruikt en geconsumeerd hebben !

Het is hartstikke goed voor het milieu als het wat minder goed gaat met de bedrijven en als er minder mensen van en naar hun werk rijden. En de werkelozen die erbij komen kunnen dan mooi, gratis en voor niets, van die onbedorven natuur genieten.

Je zou dus hopen dat die crisis nog een jaar of 10 aanhoudt. De kans daarop is best aanwezig want onze regering blijft als een dolle hond door bezuinigen. Er zijn altijd nog wel weer nieuwe oudjes, zieken en werkelozen te vinden die je nog wat minder geld kunt geven.

Enig tegenwicht komt wel van de grote gedoger, want die vindt dat je alleen buitenlandse oudjes, zieken en gehandicapten minder geld moet geven. Maar goed, je zult zien dat ook de mensen hier weer minder gaan consumeren en brandstoffen gebruiken en zo komen we nooit uit de crisis. Prima !

Maar ik ben dan weer bang dat er, op den duur, andere mensen aan het bewind zullen komen, die wel een manier vinden om de economie weer aan te zwengelen. En met de nieuwe natuurwet van Bleker kan het haast niet anders of dat gaat ten koste van de natuur.

Moeten we dan maar VVD stemmen ? Dat is kiezen voor de crisis en dus, met een omweg, voor het milieu ! Een stem op Groen Links of SP kon in dit geval wel eens negatievere gevolgen hebben. Dat zijn toch moeilijke keuzes...


De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Stripman zelf.



Ga naar het Strip-overzicht van dit jaar voor de vorige episode van het Stripmannen-vervolgverhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

De website van  de Geheimzinnige Hulpman is tijdelijk buiten gebruik !

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 


15 opmerkingen:

  1. Maar natuurlijk Jan. Als er maar genoeg crisis is gaat de natuur het vanzelf helemaal van ons overnemen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @aadverbaast - Dus...? VVD stemmen omdat we dan in de crisis blijven ? Maar dan worden de gevolgen wel afgewenteld op de mensen die al haast niets hebben...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Stripman: misschien niet stemmen en er op vertrouwen dat de natuur (op termijn) zijn werk doet? ;-o

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @aadverbaast - Dat is wel de weg van de minste weerstand...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ophouden met bezuinigen of gaan bezuinigen bij de hoge inkomens.
    Mensen als ik kunnen al niet meer rondkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Die ondoorzichtige financiële handel afschaffen en de ratingbureaus er meteen bij. Zul je zien dat mensen zich gelijk minder zorgen gaan maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @antoinette - Precies ! En snel, duurzaam gaan investeren !

    @zelfstandig journalist - Belasting heffen op financiële transacties !

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Jan, zo vreemd zijn die mechanismen niet. Die zijn er om de selecte groep rijken rijk te laten blijven en de minder bedeelden minder bedeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @glaswerk - Maar toch niet alle stemmers op PVVD en CDA zijn rijk, toch ? Of zijn er ook gewoon een heel stel dom...?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Jan, ik heb het idee dat je het antwoord zelf al in de vraag besloten hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het is grotendeels geënsceneerd Jan...door het alsmaar te roepen veroorzaken ze paniek en depressie...gewoon iets anders zeggen en het is ook anders...

    Gelukkig zijn er mensen die dit doorzien...het is massapsychlogie...
    brombrom....

    Het gaat heel goed in dit land! :*)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @annet - Dat is ongetwijfeld waar. Maar van Rutte zou je denken dat hij oprecht probeert om uit de crisis te komen. Dan is roepen dat het slecht gaat geen goed plan.

    Aan de andere kant is het mogelijk dat hij echt gelooft dat alleen door enorme bezuinigingen de crisis te bezweren valt. In dat geval is het misschien wel goed om te roepen dat het slecht gaat, om zo zijn plannen er door te kunnen krijgen.

    Dat de bevolking vervolgens ook de hand op de knip houdt is dan een onbedoeld bijeffect...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat heb je het weer heerlijk verbaast (geen wonder dat die als eerste reageerde) en simpel opgeschreven.

    Er moet winst zijn om te investeren en de concurrentie positie ten opzichte van China, Brazilië en China in tact te houden. Is er niet genoeg winst dan moeten de managers oplossingen bedenken en het is dan ook geen wonder dat de minder bedeelde even moet wachten op zijn inkomen. Dat komt wel weer wanneer de economie is aangetrokken. Laat die arme Griek of Nederlanders aan zijn kinderen denken en niet direct aan het eigen belang.

    Dat gaat eigenlijk best makkelijk zo'n motivatie voor de oneerlijkheid schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @martin - Heb je politieke ambities, misschien...;o)

    BeantwoordenVerwijderen