Ja, en eerder dit jaar ook al een vuurgoudhaantje. Er zijn vast mensen die nu al niet meer weten waar ik het over heb, maar de kenners weten dat dit vogeltjes zijn. En best leuke ook, want de gemiddelde stadsbewoner ziet ze niet elke dag.
Okee, ik woon niet in de stad, maar aan de rand van een dorp, met een park aan de overkant. Dus ik zie, vanuit mijn woonkamerraam, meer dan alleen stadsduiven. Maar een kuifmees, een appelvink en een vuurgoudhaantje dat is ook voor mij opmerkelijk. Ik zag ze ook niet allemaal op dezelfde dag, zelfs niet in dezelfde week. Maar wel dit jaar en dat is voor mij al bijzonder genoeg.
De kuifmees, kwam als enige op mijn balkon. Het was de derde keer dat ik er een op mijn balkon zag. De eerste was niet meer dan een glimp, misschien wel tien jaar geleden. Zo kort dat ik achteraf twijfelde of het wel echt was.
Ik sprong dus bijna een gat in de lucht toen ik er vorig jaar nog één zag. Maar vorige week kwam er weer één langs en deze keer bleef hij – of zij, dat is bij kuifmezen niet te zien – lang genoeg zitten om gefotografeerd te worden. De Twitter- en Facebookvolgers hebben de resultaten al langs zien komen.
Het vuurgoudhaantje tikte in maart eerst even tegen het raam en ging daarna, aan de overkant van de straat, in een boom zitten. Het is een van de kleinste vogeltjes die we in ons land hebben, dus ik moest de verrekijker en daarna de filmcamera, met 60 keer zoom, erbij pakken, maar toen was het wel duidelijk.
Met de appelvink, van een paar dagen geleden, ging het een beetje anders. Die zat ook in een boom aan de overkant en ik zat een beetje glazig uit het raam te kijken. Van zo'n afstand en tegen een lichtgrijze, mistige lucht is het lang niet altijd makkelijk om een vogel te herkennen.
Laatst zat er een zwarte kraai in een boom en niet ver daarvandaan zag ik een kleiner vogeltje zitten. Ja, wat voor soort was dat nou ? Ik kwam er niet direct uit en pakte m'n kijker... een grote bonte specht. Toch doorgaans niet zo moeilijk, maar door die joekel van een kraai leek het ineens een heel klein spechtje.
Nu zag ik dus een vink. Die zie je hier vaak genoeg. Maar deze leek wat groter dan normaal. Ja, verhip, door de verrekijker was wel duidelijk dat dit geen gewone vink was. Maar nog wilde ik mijn ogen niet geloven. Dus, terwijl de vogel rustig aan een boomknop zat te knabbelen, de camera erbij en de wat wazige foto, voor de zekerheid, nog eens vergeleken met de voorbeelden op internet. Appelvink !
En dat zit dan gewoon voor mijn raam, alsof het heel normaal is. Voor zo'n vogel is het dat natuurlijk ook...
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman.
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal.
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.
Klik op de tekening voor een grotere weergave.
Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
Altijd bijzondere vogels bij jou te spotten. Als ik eens een ekster zie in Antwerpen centrum, ben ik al blij.
BeantwoordenVerwijderen@zelfstandig journalist - Ik ben ook blij met een ekster. Maar die bijzondere vogels zijn zo bijzonder omdat ik ze haast nooit zie...;o)
BeantwoordenVerwijderenBalkon zat hier ook weer vol. Stadsduif, Turkse tortel, merels, halsband parkiet, kuif- en koolmees. Roodborstje ook altijd mooi, maar niet echt bijzonder. En dat allemaal tegelijk. Midden in de stad. Moet in Antwerpen ook kunnen.
BeantwoordenVerwijderen@martin - Halsbandparkieten hebben we hier niet. En Johan moet gewoon meer zijn best doen...;o)
BeantwoordenVerwijderenOp mijn balkon zit zelden een vogel. Als er al eens eentje komt kijken, is het een duif of een meeuw.
BeantwoordenVerwijderen