Pagina's

vrijdag 13 juni 2014

Wilde bijen en tamme wespen


Dit is een wilde bij. Ja, naast de honingbij zijn er in ons land nog een heleboel andere soorten bijen. De honingbij zou je een tamme bij kunnen noemen, hoewel ze flink kunnen steken en niemand ze snel op schoot zal willen nemen. Het is een gedomesticeerd insect. Eén van de weinigen die het zover gebracht hebben. 


Maar goed. De andere bijen noemen we wild. Ze zijn niet minder nuttig voor ons, want ook zij bestuiven bloemen en gewassen. En je hoeft er niet veel voor te doen om ze in je tuin of op balkon te krijgen. Bloeiende planten, of een bijenhuisje, maar daarover later meer. En agressief zijn ze niet, dus niet bang zijn, maar gewoon van genieten.


De tamme wespen zijn natuurlijk ook niet echt tam. Maar veel kwaad doen ze ook niet. Deze soort eet nectar en stuifmeel, net als de bijen en zolang je hem niet lastig valt zal hij zich niet met jou bemoeien. 


Net zomin als deze bijna buitenaardse schoonheid. Hiervan weet ik toevallig de naam: Goudwesp. Zij parasiteert op de eitjes en larven van andere insecten. Zo probeert ze haar eitjes te leggen in de nestjes van wilde bijen en tamme wespen. Niet zo tam en erg slinks. Maar ook piepklein en dus voor ons ongevaarlijk...

7 opmerkingen:

  1. Kan het niet helpen, maar ben geen insectenliefhebber ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @antoinette - Vind ik ook !

    @zelfstandig journalist - Het schijnt dat we ze in de toekomst zelfs moeten gaan eten...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Jan,
    vertel jij nu op Vrijdag de dertiende dat bijen, hommels en wespen onschadelijk en nuttig zijn?
    Vriendelijke groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @zinnen - Zeker. Hoewel 'schadelijk' en 'nuttig' achterhaalde begrippen zijn, daterend uit de tijd dat mensen dachten dat de natuur speciaal voor hen gemaakt was. Alle dieren hebben evenveel bestaansrecht, een aantal hebben een gunstige invloed op ons bestaan. Dat geldt zeker voor bijen, hommels en wespen !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Welke andere insecten zijn gedomesticeerd? (Naast de mensenluis in het vlooientheater) Mooi die koekoek onder de insecten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @martin - Er worden hommels gekweekt om in kassen allerlei planten te bestuiven.
    Verschillende andere insecten worden ingezet om andere insecten te bestrijden (daar hebben we het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje aan te danken, dat onze eigen soorten aan het verdringen is).

    En er worden insecten gekweekt voor consumptie, of als dierenvoer. Bijvoorbeeld de meelworm.

    En wat dacht je van de zijderups ? ik vergeet er wsch nog wel een paar...;o)

    BeantwoordenVerwijderen