Pagina's

woensdag 25 april 2012

Eemnes - Centraal gelegen maar niet vaak bezocht


De Wakkerendijk in Eemnes-Binnen

Vanuit Eemnes ben je binnen 78 minuten in elke andere plaats in ons land, lees ik in een artikel op Nu.nl. Toch nemen niet veel mensen de moeite om Eemnes te bezoeken. Zelfs iemand, die er zo dichtbij woont als ik, komt er maar zelden. Meestal scheer ik er vlak langs, op weg naar Amsterdam. De oprit van de A1 ligt aan het begin van het dorp.

Op het eerste gezicht stelt Eemnes ook niet veel voor. Een lange weg met aan een kant uitzicht op de polder, aan de andere kant een rij aardige boerderijen. Verder twee kerktorens, een gemeentehuis uit de vorige eeuw, waar nu een restaurant in zit en wat nieuwbouwwijken. Maar als je wat verder kijkt is er genoeg interessants te zien.


Op een grillige april-morgen rijden Gerard en ik de Wakkerendijk op. Nog geen 10 minuten van huis parkeren we de auto bij het kerkje van Eemnes–Binnen. Officieel heet dit kerkje de Pieterskerk, maar in de volksmond staat het bekend als 'het dikke torentje'. Boven de deur, onderaan de toren, is een groot raam met het gemeentewapen erboven. Op het eerste gezicht lijken er drie ridders op te staan, maar het gaat om 3 bisschoppen. Dit om het verbond met de bisschop van Utrecht te eren.


Boerderij aan de Wakkerendijk
Eemnes is ontstaan op de rand van hoog en laag, omdat daar veengebieden waren. In de middeleeuwen was hout de belangrijkste bouw- en brandstof. Maar naarmate de bevolking toenam werd het schaarser. Bij plaatsen als Eemnes kon turf gestoken worden. Het dorp werd dan ook al snel een twistpunt tussen Holland en Utrecht.

De kerk van Eemnes-Buiten
De dorpelingen zochten beurtelings bescherming bij de graven en de bisschoppen. Die beloonden dat door ze stadsrechten te geven. Het klinkt raar maar zowel Eemnes-Binnen, het eerste deel van het dorp, langs de Wakkerendijk, als Eemnes-Buiten, het deel rondom de tweede kerk wat verderop, zijn steden.

Ons uitstapje maakte deel uit van een grotere reis langs de voormalige Zuiderzeekust. De eerste delen van dat verhaal kun je lezen op het Mejanderblog.


Mooi oude foto's en veel historische wetenswaardigheden vind je op de website van




6 opmerkingen:

  1. mooi artikel; ik ben er wel eens perongeluk langs/over die wkkerendijk gerede, toen ik van Laren.Eemnes kwam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @cor - Ja, als je binnendoor vanuit Laren komt. Het is een dorp waar je anders aan voorbij rijdt...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Binnen 78 minuten vanuit Eemnes in Maastricht of Groningen? Lijkt me straf.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @zelfstandig journalist - Ze noemen het een 'gemiddelde tijd'. Geen idee hoe je dat uit moet leggen. Maar Eemnes ligt pal aan de snelweg, dus als de wind en de files meezitten...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zelfs Eembrugge heeft stadsrechten...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @rob - Klopt ! Men was er niet zuinig mee...;o)

    BeantwoordenVerwijderen