Pagina's

dinsdag 13 december 2011

Laten we die crisis nou eens positief bekijken



Het zal een beetje hersengymnastiek vergen voor sommigen onder ons, maar zelfs aan de financiële crisis zijn mooie kanten te ontdekken. In de media wordt er net gedaan alsof de wereld vergaat, maar geloof me dat gaat reuze meevallen. In 2008 schreef ik er al een stukje over. Toen was er ook een crisis en toen zijn we ook niet vergaan. Ik hoefde dat oude verhaal maar op een paar puntjes aan te passen...



Zoals bij elke crisis kondigt het kabinet ferme maatregelen aan, maar de bedoeling is zo snel mogelijk alles weer bij het oude te krijgen. Echt iets nieuws verzinnen, waardoor we in de toekomst van dit soort crises verschoond zullen blijven, is er niet bij.

Maar goed, positief kijken, dus. Wat de vorige keer meteen in het oog sprong was dat de olieprijzen daalden. Het klonk mij, als economische leek, een beetje vreemd in de oren, maar eigenlijk is het wel logisch. Bedrijven zijn minder bedrijvig, omdat ze bang zijn voor de komende terugval en dus gebruiken ze minder olie. Minder vraag zorgt voor lagere prijzen.

Dat klinkt vooral leuk voor de gewone burger, die aan de pomp minder hoeft te betalen en voor het gemiddelde huishouden dat, zodra de energieprijzen aan de gedaalde olieprijs gekoppeld zijn, minder voor stroom en gas zullen hoeven uitgeven.

Maar het heeft nog meer leuke kanten. Minder olieverbruik betekent immers ook minder uitstoot van nare stoffen en gassen. Dat is mooi voor het milieu ! Nog een paar jaartjes crisis en we halen die Kyoto-doelstelling op onze sloffen !

En… het is fijn voor de filerijders. Minder bedrijvigheid vertaalt zich ook in minder vrachtwagens op de weg en dus minder file’s ! Ik verzin dit niet, het was laatst al in het tv-journaal. Nog een paar jaar stevige recessie en de file’s zijn definitief opgelost. Nieuwe tunnels en snelwegen hoeven dan helemaal niet meer aangelegd te worden. Milieuorganisaties zullen dolblij zijn. En terecht.

En de crisis heeft nog meer goeds te bieden. We kunnen eerdaags weer lekker met de VUT ! Was het tot voor kort nog één en al geklaag over de komende vergrijzing en moesten oudere werknemers vrezen tot lang na hun 65ste door te moeten werken… Dat is nu allemaal van de baan.

Als de werkeloosheid stijgt is het weer werktijdverkorting al om. Nog even volhouden met die economische krimp en we kunnen allemaal weer stoppen met werken als we 55-plus zijn. Wat nog meer goed nieuws inhoudt voor de filerijders, want al die gepensioneerden en alle nieuwe werkelozen hoeven niet ’s ochtends in de ochtendspits te staan !

Het komt nog eens helemaal goed met ons land. Die crisis is een zegen !

En o, ja, in 2008 is het plaatje, dat (heel lang geleden) door mijzelf getekend is, gepikt door een medeblogger. Zonder mijn toestemming. Normaal gesproken doe ik nooit moeilijk en zeker niet in crisistijd. Maar vraag het even als je een illustratie wil gebruiken en zet er dan netjes bij dat ik hem gemaakt heb...

10 opmerkingen:

  1. Je hebt helemaal gelijk. Laat de recessie maar komen.
    Nog eentje: tempert in hoge mate de inflatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @antoinette - We hebben er toch geen invloed op...;o)

    @aadverbaast - En een paar procent minder eten is goed voor de lijn...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die mede-blogger zat krap bij kas vanwege de crisis :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @zelfstandig journalist - Vragen kost niets...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Moet ik nu als Braziliaanse belastingbetaler extra reais gaan ophoesten, nu Brazilië Europa wil gaan helpen? :P
    De omgekeerde wereld lijkt zich nu te gaan vormen, de langvoorspelde machtswisseling van China is al ophanden, die van Rusland is aardig op weg, en India en Brazilië stomen ook aardig op, nu de economische groei in Europa vrijwel nul is geworden. Dat worden interessante tijden ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @adriano antoine - Ik hoop dat Europa trendsetter zal blijken te zijn. Nul-groei is helemaal niet erg, Japan heeft dat al jaren en daar lijdt men ook geen honger...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Over een tijd is veel weer oude koek en moeten de media weer op zoek naar nieuwe sensatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gaat dit straks wereldwijd bekend worden als "De relativeringstheorie van de Stripman"?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @petrus - Dat zit er dik in...!

    @glaswerk - Laten we het hopen...;o)

    BeantwoordenVerwijderen