Pagina's

dinsdag 9 augustus 2011

Mees zonder staart – Ongeluk, ziekte of evolutie ?



Ik waarschuw maar direct: het zijn niet de mooiste vogelfoto's die ik ooit maakte. Maar deze keer gaat het me vooral om dat ene vogeltje. Die mees zonder staart, die maar af en toe op het balkon komt en dan moet je er snel bij zijn en wat wazigheid en spiegelingen voor lief nemen. 

Even ter vergelijking, de mees zonder staart vooraan, een mees met staart achter.
Sinds een paar weken komt de mees zonder staart af en toe langs. Een gek gezicht. Het schijnt hem niet te hinderen dat er een lichaamsdeel ontbreekt. En het is niet voor het eerst dat ik dat bij een vogel waarneem. Een paar jaar achtereen hadden we regelmatig een houtduif zonder staart op balkon. Ook die redde zich best.

De foto's die ik toen op het Volkskrantblog plaatste leidden tot verschillende theorieën. De staart was misschien verloren gegaan bij de ontsnapping aan een kat of roofvogel ? Misschien was hij ziek en zou de staart na de rui weer terug groeien ?


Mijn veronderstelling dat het om een evolutionaire ontwikkeling kon gaan, dat zo'n staart eigenlijk maar een nutteloos aanhangsel was en dat binnenkort alle duiven hun staart zouden verliezen, werd weggehoond. Het paste niet in het plaatje dat veel mensen hebben van de natuur. Die is immers perfect en foutloos, door Onze Lieve Heer, of anders wel door Darwin, bedacht. In dat ideaalbeeld passen geen nutteloze staarten.


Toch kon ik, aan de duif noch aan deze mees, zien dat ze gebukt gingen onder het missen van hun staart. Bij het vliegen leken ze hem niet nodig te hebben. Waarom zou je dan als vogel energie steken in het laten groeien van zo'n ding, als je hem eigenlijk best kunt missen ?

Ach, zo doordacht is de evolutie helemaal niet. Dieren hebben allerlei nutteloze onderdelen. Zo hebben veel mannetjesdieren tepels. Knap onzinnig !


Hier zie je dat de mees, ook zonder staart, zijn mannetje staat. Hij jaagt zonder probleem een mees met staart weg bij de pinda's. Maar eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat, de laatste keer dat ik hem zag, er toch een kort staartje leek te groeien. Misschien is hij alleen maar wat achtergebleven in zijn ontwikkeling...?

18 opmerkingen:

  1. Lijkt me toch wel de moeite waard om dit tot op de bodem uit te zoeken Stripman. Een duif zonder staart, een koolmees. Misschien sluipt de enge vogelstaartverzamelaar rond in jouw regio!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Opmerkelijk. Zo waren er merels in de tuin met witte veren (er zijn ook albino's) (in alle gelederen)en een eens zo trotse fazant liep hier ineens staartloos rond, hij was duidelijk gedeprimeerd...

    Een staart zit er toch niet voor niets bij vogels? Voor het evenwicht dacht ik.
    De natuur is verre van perfect...gelukkig maar:)

    Groetjes van Annet;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @aadverbaast - Het is de 2e vogel in 4 jaar, voor zover ik weet, dus op grote schaal verzamelt hij niet...;o)

    @annet - Je zou verwachten dat een vogel zonder staart moeite heeft met vliegen, sturen, of remmen. Aan deze koolmees merk je helemaal niets...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Stripman, toch gebruiken vogels hun staart bij het vliegen, sturen en afremmen. En niet te vergeten pronken, vrouwtjes verleiden, wat is een pauwhaan zonder staart:-)
    Deze is waarschijnlijk op het nippertje ontsnap en krijgt weer een nieuwe staart. Roofdier verbaast met een bosje veren, inplaats van een hele vogel.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @antoinette - Ik denk dat je gelijk hebt. Toch is het opvallend hoe makkelijk zo'n vogel zich aanpast als z'n staart weg is...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. En aan de zwarte borst streep te zien is het een vrouwtje. Misschien haar staart kwijt geraakt in het een nest met veel jongen:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De vogel ziet er afgemat en slecht uit. Een oude vogel!? :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @antoinette - Ik durf er mijn hand niet voor in het vuur te steken, maar hij/zij trekt op met de jongen van dit jaar. Kan ook best een jonge vogel zijn...

    @martien - Hij gedraagt zich zeker niet afgemat...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Geen paniek, deze mees is niet zijn staart, doch slechts zijn staartveren kwijt.

    De fletse kleur wijst erop, dat het een juveniel is. Ik denk ook, dat één of andere predator met een bosje veren is achtergebleven.

    En ja, die evolutie. Al zou je maar een aantal organismen goed bestuderen, al snel kom je tot de conclusie dat de evolutie ook maar moet roeien met de riemen die ze heeft. Intelligent design? M'n zolen! Als er al iemand verantwoordelijk voor zou zijn, is het eerder stupid design!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zo hebben veel mannetjesdieren tepels. Knap onzinnig !

    Nou, ik zie elders nog wel eens een bijdrage voorbijkomen waarin daarover iets héél anders beweerd wordt ;-)

    En je zou eens naar de wijze woorden van Graaf Geo Hemelschraag moeten luisteren. Dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @graaf geo - Ja, daar ben ik het wel mee eens...!

    @glaswerk - Dat sommige lieden toch een functie weten te verzinnen voor nutteloze lichaamsdelen bewijst maar weer hoe makkelijk we ons aan allerlei omstandigheden aanpassen. Net als de mees en de duif, die moeiteloos het gemis van hun staart verwerken.

    Dat ik naar Graaf Geo luister spreekt voor zich, zoals je hierboven kunt lezen...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik zou Peter R.de Vries er eens naar laten kijken. Die heeft overal verstand van

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @paco - Ja ! Een verborgen camera er op...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik leef al mijn hele leven zonder staart. Alleen het vliegen gaat mij minder af. Maar mijn dokter zegt wijzend naar vage rontgenfoto's dat er van binnen toch echt een klein staartje aan het groeien is .....
    Vrolijke vakantiegroet

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik heb er hier ook 2 in de tuin zonder staart, ik dacht in de eerste instantie dat de kat het gedaan kon hebben maar ik het er 2 in de huisje een vrouwtje en mannetje. Ik zat nog te denken mogelijk van een stelletje van de eeste leg van dit jaar en dat dit de jongen zijn die hun eerste neste beginnen. We zijn al weer wat jaren verder mischien weet iemand iets meer. Groetjes jos buurke Hoogezand

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Zojuist in de tuin (omgeving Rotterdam) ook een koolmees met korte mini staart. Tijdens het googelen of het misschien een andere soort kon zijn (ben niet super bekend met vogelsoorten) kwam ik deze post tegen. Ook deze Mees lijkt geen problemen te hebben met vliegen, maar heb nog geen duidelijkheid gevonden over waarom deze mees een korter staartje heeft. Evolutie zou kunnen, een roodborst heeft ook niet zo veel staart en kan ook gewoon vliegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @bob - Zeker, dat jaarlijks terugkerende verschijnsel komt ook - ik geef toe, het is in een bijzin - ter sprake in dit verhaal.

    Het is wel een oud verhaal, trouwens. Sindsdien heb ik vooral vogels met staarten gezien...;o)

    BeantwoordenVerwijderen