Pagina's

woensdag 20 juli 2011

Vegetarische wraps met witte kool



Topchefs, amateurkoks, kookliefhebbers je hebt ze in soorten en maten. Sommigen hanteren strikte regels en koken precies volgens recept, andere schuwen het experiment niet en doen het meer uit de losse pols.

Ik behoor tot de laatste categorie. Koken is niet moeilijk, als je het niet te ingewikkeld maakt. Daarbij heb ik het uithoudingsvermogen niet, om uren achtereen in de keuken te staan. Zelfs niet als ik er bij kan zitten.


Vandaag een zelfbedacht gerecht, vegetarische wraps met witte kool. Omdat me dat lekker leek en om eens uit te proberen hoe vegetarisch gehakt en spekreepjes smaken. Hieronder de ingrediënten die ik gebruikt heb, maar daar mag je best van afwijken, hoor.

8 maistortilla's
300 gr vegetarisch gehakt
300 gr vegetarische spekreepjes
2 flinke uien
3 teentjes knoflook
2 tomaten
kruidenbouillonblokje
beetje geraspte kaas

Eerst de uien en de knoflook even fruiten in een scheut olijfolie. Dan het gehakt en het spek erbij, beiden vegetarisch, van het huismerk van een grote supermarktketen. De tomaten, in blokjes gesneden er bij.

Na een paar minuutjes de gesneden kool toevoegen, ik kocht een kant en klaar zakje in de supermarkt. Het bouillonblokje erdoor kruimelen, even omscheppen en het vuur uit. Het hoeft allemaal niet zo ontzettend gaar, het gaat nog in de oven.

Neem nu een maistortilla, schep er een strook van het kool-gehaktmengsel op en rol hem op. Doe dit bij elke tortilla en leg de rolletjes in een iets ingevette ovenschotel.

Strooi er wat geraspte kaas over en doe de schotel 10 minuten in de oven op 200 graden. Ik heb een combi-oven, hete lucht, dus, de tijd moet bij andere modellen misschien iets aangepast worden.


Het gerecht is klaar als de kaas een beetje begint te bruinen. Als het goed is zijn de wraps nu van boven knapperig geworden. De mijne waren van onderen nog zacht. Misschien kan dat voorkomen worden door ze op een rooster te leggen, maar dan bestaat de kans dat de inhoud eruit lekt.

Experimenteren, dus. Of gewoon opeten, want ze smaakten prima. Geef er eventueel frisse sla bij, of wat kidneybonen, of alle twee. Dan heb je genoeg voor vier personen.

Het vegetarische gehakt is, in een gerecht als dit, nauwelijks van rundergehakt te onderscheiden. De vegetarische spekreepjes smaakten wat minder krachtig dan de reepjes van een echt varken, maar misstonden toch ook niet. Als je om wat voor reden dan ook, al is het maar omdat het minder belastend is voor het milieu, eens een vleesvervanger wilt gebruiken, dan is dit een prima keuze.

17 opmerkingen:

  1. heerlijk, maar ik moet altijd voor mij alleen koken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @antoinette - Ja, dan zit je misschien opgescheept met hoeveelheden die veel te groot zijn. Maar je kunt ook van alles de helft nemen en iemand te eten uitnodigen...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me heerlijk en dat is het vast ook Jan!

    Jamie Oliver is ook een Tweelingen:))

    Prettige dag nog!

    Lieve groet Annet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @annet - Dank je ! En vanavond wordt het macaroni met alle restjes die we nog in huis hebben...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vegetarische spekreepjes: die kende ik nog niet! Voor de rest nog steeds geen oven en ook een eenpersoonshuishouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @zelfstandig journalist - Misschien iets om voor te sparen ? Onze combi-oven kostte nog geen 200 euro...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jan dan geef ik je een van mijn lievelingsgedichten retour:

    “Dichten is net als koken:
    je pleurt maar wat in de pan

    als je koken kan.”

    Riekus Waskowsky (1932-1977)
    uit verzamelde gedichten, Bert Bakker, 1985.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @martin - Dat is een heel smakelijk gedicht...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Net gegeten, maar nu krijg ik alweer trek...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @ramirezi - Het is redelijk licht verteerbaar, maar morgen kan ook, toch...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Breng morgen maar even een doos met wraps en zo langs. Het is dan intocht van de Vierdaagse dus veel tijd om te koken hebben we zelf niet.

    Je mag de magnetron en het gasstel wel gebruiken. Geen enkel probleem...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @glaswerk - Dat is aardig van je. Maar vandaag ben ik druk in het huishouden...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @annet - Ja, maar vaak kun je ook iets nieuws maken van dingen die je nog in huis hebt. Een paar uien en tomaten een blikje bonen, een aangebroken pak macaroni of rijst...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Vegetarisch gehakt en vegetarisch spek .. zucht .. ik dacht even dat ik niet goed keek, maar het staat er echt. En het zal dus wel bestaan. Wat is dat toch? Vegetariers moeten het blijkbaar toch een vleesnaam geven anders lusten ze het niet? Of ze schamen zich? Kom er toch voor uit, mensen, dat je GEEN VLEES eet, daar is helemaal niks mee! Ook een leuk kookblog, overigens, nee, geen familie, is dat van lummel, hier: http://lummel.wordpress.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @apiedapie - Ik denk dat doorgewinterde vegetariërs er helemaal geen moeite mee hebben om producten te eten die geen vlees zijn en daar ook niet op lijken. Dit soort vleesvervangers zijn er vooral om niet-vegetariërs over de streep te trekken. Daar is niets mis mee, gezien de gevolgen van de vleesproductie voor het milieu...;o)

    Je kookblog zal ik eens bekijken, hoewel ik geen ambitie heb om een kookblog te maken. Ik schrijf over van alles, dus ook over eten en drinken...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Lekker en gezond! Ik geniet altijd van je kookblogs.
    Smakelijke groet

    BeantwoordenVerwijderen