Pagina's

woensdag 18 mei 2011

Risotto zonder aardappelen

Even een oud recept, tussendoor (het heeft in 2009 op het Volkskrantblog gestaan), later in de week een nieuw recept. Een lezer verzuchtte bij mijn verhaal over aardappelsoep dat hij niet van soep hield en niet van aardappels, maar dat is dus geen probleem ! 


Ja, logisch, zullen de kenners zeggen, in risotto zitten nooit aardappelen.

Het zou misschien beter Hollandse risotto kunnen heten. Want een aantal ingrediënten, die bij dit van oorsprong Italiaanse rijstgerecht horen, heb ik vervangen door vaderlandse alternatieven.

De allereerste keer dat ik risotto maakte deed ik dat naar een recept van Jamie Oliver. Met witte wijn en Parmezaanse kaas. Jamie deed er ook diepvries doperwtjes en garnalen in. Lekker !

Maar omdat sommige mensen niet van sterke smaken houden ging ik aan het experimenteren. En ik kwam op de volgende benodigdheden:

Voor vier personen:

Scheut olijfolie (zonnebloemolie werkt ook prima)
Een flinke ui en een paar teentjes knoflook, fijn gesnipperd
Ongeveer 300 gram risottorijst
Een glas pils
Een liter kippenbouillon (kan prima van bouillonblokjes)
Een handje kleingesneden champignons
Een onsje geraspte oude kaas (of belegen als je dat lekkerder vindt)
Een scheut kookroom, voor extra smeuïgheid
Geen zout toevoegen, de bouillon is zout genoeg !


De risotto maak je als volgt: Fruit de ui- en knoflooksnippers in de olie, voeg als de ui glazig begint te worden de rijst toe. Roer goed om met een houten lepel. Als ook de rijst een tikje glazig begint te zien voeg je het glas pils toe.

Blijf roeren tot het vocht door de rijst opgenomen is. Voeg opscheplepel voor opscheplepel de kippenbouillon toe. Na elke lepel de rijst omroeren tot de bouillon opgenomen is. Ergens halverwege, je kunt dat zien als de bouillon voor de helft op is, doe je de champignons erbij.

Als de bouillon bijna op is eens proeven of de rijst al gaar is. Zo ja, de geraspte kaas erdoor roeren, een scheut kookroom erbij en klaar ! Opdienen met een frisse salade en stokbrood.

Al met al sta je zo 20 minuten te roeren en dat is een heel gedoe. Het kan makkelijker met behulp van de oven. Verhit die voor op 200 graden, of 180 als het een heteluchtoven is. Tot en met het toevoegen van het pils is de bereiding net als hierboven staat.

Doe daarna de risotto in een afdekbare ovenschaal. Voeg iets minder dan de helft van de bouillon toe, doe de deksel op de schaal en zet hem in de oven. Ga vervolgens een minuut of acht, negen relaxen op de bank.

Haal daarna de schaal uit de oven. Voeg bijna alle bouillon toe, maar hou een beetje achter, voor je weet maar nooit. Doe de champignons erbij, roer nog eens door en zet de schaal terug in de oven.

Na weer een minuut of acht à negen eens kijken of het al wat wordt. Jamie Oliver geeft in totaal 18 minuten kooktijd aan, maar het scheelt nogal welk soort risottorijst je gebruikt. Mijn ervaring is dat de ene merk langer nodig heeft dan het andere.

Even proeven, dus. Als het nog niet gaar is, en de rijst dreigt wat droog te worden, doe dan de bouillon die je achter gehouden hebt erbij en laat het nog een minuut of vijf gaan. Is het te soppig, dan geen bouillon toevoegen, maar zo weer terug in de oven. Eenmaal gaar kan de kaas en de room erbij. Eet smakelijk !

9 opmerkingen:

  1. @zelfstandig journalist - Het kan ook zonder. Kost wel iets meer moeite...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Soppige isotto het zou zomaar een succes kunnen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @martin - Droogkokende risotto zou pas echt innovatief zijn...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. maar: heb je nu ook een recept voor wél sterke smaken?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @lebonton - Vervang het bier door witte wijn en de Hollandse kaas door Parmezaanse en je komt al een heel eind...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Met kleine smaakverschillen, Heineken- of Grolsch-risotto!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @herman - Ik drink meestal Amstel 1870. Maar ik wou geen reclame maken...;o)

    BeantwoordenVerwijderen