zondag 24 april 2022

Zelfgemaakte meubels


Het is weer zondagochtend.
Na een zonsopkomst zonder wolken – ik vind het een beetje saai, maar ik zal niet klagen – vliegen er ganzen uit het park over ons huis. Even de vleugels strekken.

Gisteren zat er een puttertje te zingen, aan de overkant van de straat, tussen de nieuwe, frisgroene, blaadjes van een eikenboom. Prachtig mooi vogeltje, met een gele streep op de vleugels, bruin en wit op het lijf en een knalrood gezichtje. Dat zie je niet elke dag. Ik kon er zelfs een paar wazige foto's van maken. Nog minder reden tot klagen.

Ondertussen ben ik bezig met het timmeren van een tafel voor in de keuken. Het is de bedoeling dat de magnetron er op komt te staan. Daardoor krijgen we meer ruimte op het werkblad en als we de vuilnisbak onder de nieuwe tafel schuiven blijft het vloeroppervlak ongeveer gelijk. Best belangrijk als je zo'n klein keukentje hebt als wij.

Ik ben geen enorm goede doe-het-zelver, maar ik vind het best leuk om te doen. Ik heb al behoorlijk wat van ons meubilair in elkaar getimmerd. Ik bedoel dan: zelf gemaakt, niet kapot geslagen. Een boekenkast, bijvoorbeeld, en het bureau van mijn vrouw. Een paar kleinere kastjes en een paar tafeltjes.

Het meeste van wat ik maak is wel ergens een beetje scheef, maar het functioneert. En er is nog nooit iets in elkaar gezakt, dus enige trots is op zijn plaats. En met kleine onvolkomenheden leert een mens best leven.

Deze keer heb ik het makkelijk want, voor het onderstel, kan ik gebruik maken van delen van een Ikea-tafel, die nog in de kelder stond. Het bovenblad komt van een plank uit een linnenkast. Ik hoef het eigenlijk alleen maar op maat te zagen en in elkaar te puzzelen.

De poten zijn gelukkig al op de juiste hoogte, dus de kans dat het een wiebelig geheel wordt is niet erg groot. Ik kan altijd nog zeggen dat de keukenvloer ongelijk is. Die is belegd met tegels, dus best een beetje hobbelig.

Ik maak mijn tafeltjes en kastjes altijd op het oog. Dus zonder werktekening. Ik probeer me voor te stellen hoe het er uit komt te zien en wat ik moet doen om dat droombeeld te bereiken. Het helpt dan als je beschikt over een zogenaamd timmermansoog. Dus dat je meteen nauwkeurig ziet hoe je het aan moet pakken.

Ik ben er nog niet helemaal uit welk van mijn twee ogen het timmermansoog is. Ik knijp er af toe wel eens een dicht en dat is waarschijnlijk het beste wat je kunt doen bij mijn timmerwerk. Een oogje dicht knijpen.

Maar, alle gekheid op een stokje. (Kent iemand die uitdrukking nog ?) Hopelijk lukt het me, in de loop van volgende week, om een passende tafel in elkaar te zetten. Het eerste deel, het op maat maken van het onderstel, is al aardig geslaagd. Nu de rest nog.


Hier zijn mijn foto's van het puttertje te zien.

En om nog even terug te komen op mijn verhaaltje van vorige week, over het grasveld dat elke week platgemaaid wordt: Puttertjes eten de zaden van paardenbloemen. Dan moeten we die wel laten staan, dus. 

 


De Strip is gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor deel 1 van dit verhaal.
 
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 - deel 12 - deel 13 - deel14 - deel 15 - deel 16 - deel 17 - deel 18 - deel 19 en deel 20 van het vorige  verhaal. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
 

7 opmerkingen:

martin zei

Mooi gelukt die foto's. Prachtig vogeltje. Vroeger had ik een vriendeje die wilde ze vangen op een lijmstok om ze te verkopen. Let wel bijna een halve eeuw geleden. (Toen moch at vast ook al niet.) Hij is nu zendeling op Tholen. Overigens type ik dit ook aan een zelfgemaakt buro dat staat in een zelfgemaakte scheve boekenkast.

Jan de Stripman zei

@martin - Heel goed ! Niet van die lijmstok, maar van dat bureau en die boekenkast. Het leuke vind ik dat ik nu een tafel kan maken van een oude tafel en een kastplank. Recyclen ! Zelfs de schroeven had ik al in huis...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zo wazig zijn die foto's helemaal niet. En met een linker- en rechterhand die allebei goed functioneren, lukt dat klussen best. Zelfs met twee linkerhanden zou het bij jou lukken. Bij mij niet, want je weet het: sommige mensen hebben twee linkerhanden, ik heb er maar één.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Als je de foto's op een groot scherm hebt dan zie je wel dat ze niet met een dure lens zijn gemaakt. In vergelijking met vogelfoto's die ik op Instagram zie, best een beetje wazig.

Aan mijn handen mankeert gelukkig niets. Ik wou alleen dat ik een beetje meer energie en uithoudingsvermogen had...

martin zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
martin zei

Jan de planken van mijn eerste bed (uit 1984) zijn nog op verschillende plekken in het huis verwerkt. Nu we het toch over linkerhanden hebben, ik moet wel op de typefouten letten, zag ik.

Jan de Stripman zei

@martin - Zo gaat het hier ook soms. Ook met de typefouten...;o)