zondag 20 december 2020

De 500ste Stripmannen Strip


Ja, lieve lezertjes,
we vieren vandaag een jubileum. De Strip die jullie hierbij zien is de 500ste die de Stripmannen hebben gemaakt, sinds ze besloten om samen verhalen over de Stripmannetjes te gaan tekenen. En zoals jullie zien is deze Strip ook door de Stripman en Hulpman gezamenlijk getekend.

Hoe is het allemaal zo gekomen?

Het zou leuk geweest zijn om te kunnen vermelden hoe wij als Stripmannen elkaar al kennen sinds we samen op de middelbare Stripmannenschool zaten. Hoe we onze eerste stappen gezet hebben in de wijde en onzekere wereld van het Stripmannenschap en gaandeweg de top hebben bereikt.

Hoe we ooit op bezoek zijn geweest bij Eric de Noorman, die zeer kritisch was over hoe zijn avonturen werden weergegeven (‘Zo ging dat er in de jaren ‘50 op het belastingkantoor echt niet aan toe!’).

Hoe je voor het maken van een strip heel dure potloden en pennen nodig hebt, van exclusieve leveranciers. Of hoe het werk van de Stripmannen lovend wordt besproken in talloze toonaangevende stripprogramma’s op TV (‘Op de Stripbeurs staan vele stripliefhebbers vóór hen in de rij!’)

Maar in werkelijkheid kennen we elkaar nog niet zo heel lang. We leerden elkaar, een jaar of 15 geleden, kennen via een wederzijdse vriend, die trouwens ook heel leuk tekenen kan.

De Stripman herkende in de Geheimzinnige Hulpman een getalenteerd Striptekenaar en wist hem over te halen om zijn Strips beschikbaar te stellen voor zijn Stripblog en Stripmail. Zelf was hij niet in staat om elke week iets nieuws te tekenen, dus de hulp was zeer welkom.

De eerste gezamenlijke Stripmannen Strip maakten we in 2010. De samenwerking ging eigenlijk altijd heel soepel. Wat op zich niet vreemd is want we bemoeien ons niet met elkaars verhalen. We overleggen hooguit één keer per jaar over de nieuwjaarsaflevering en verder laten we elkaar met rust.

Striptekenen is dan ook een eenzame bezigheid, beste lezers. Dure pennen en luxe papier komen er niet echt aan te pas. De Stripman gebruikt heel gewone potloden en fijnschrijvers en doodgewoon printerpapier; de Hulpman zweert bij rollerbalpen en Witte-boekhandeldummy. Kleuren en bewerken doen we op een huis-, tuin- en keuken-PC.

Verder is het vooral veel ploeteren en zweten. Maar dat hebben we er graag voor over. Op naar de duizend !



De Strip is gemaakt door de Stripman

Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal.

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

7 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Jullie overleggen niet over verhaallijnen?

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Zelden of nooit. Maar we trekken ons ook wat dat betreft niet veel van elkaar aan, hoor...;o)

Corry zei

Gefeliciteerd �� met de 500ste Stripmannen Strip.
Maak er maar een mooi feestje van.

Jan de Stripman zei

@corry - We hebben taart en hoela-danseressen, dus dat komt wel goed...;o)

martin zei

Het blijft een fijne stijl al had ik toch liever gezien dat er getekend zou worden met een Apple pencil van de 2e of 3e generatie. Zo goedkoop is het dan wel goed?

Glaswerk zei

Potdorie Jan, pas de 500ste en dan al bijna naakte hoelahoepeuses? Het zal het tijdsgewricht wel zijn.

Desalniettemijn, jij en de GHM van harte gefeliciteerd!

Jan de Stripman zei

@martin - Ik heb wel een tijdje getekend met een tablet en pen, gekoppeld aan de pc. Dat hoeft niet zo duur te zijn als Apple spulletjes, maar het werkt uiteindelijk niet beter, of prettiger, dan ouderwets potlood, viltstift en papier.

@glaswerk - Dank je ! Ik weet niet wat we allemaal uit de kast moeten trekken als we ooit aflevering 1000 halen...;o)