zondag 26 juli 2015

Zomerstorm teistert Nederlandse kust


Het is een kop uit de Telegraaf van een jaar of wat terug. Zo eentje met dikke letters, die de hele breedte van de pagina, toen nog in groot formaat, besloeg. Er onder stonden foto's van omgewaaide caravans en stukgewaaide bungalowtenten.

Alleen de storm was niet gekomen. In hun ijver, om als eerste het sensationele nieuws te brengen, had de Telegraaf-redactie vast een verhaal geschreven en wat foto's uit het archief erbij gezocht. Maar je weet het nooit met het weer, soms houdt het zich niet aan de voorspellingen. Dit keer was de storm aan onze kust voorbij gegaan, maar toen was het te laat om het krantenartikel nog tegen te houden.

Gisteren was dat wel anders. Eens kijken wat er op de website van de Telegraaf staat. 'Chaos Op De Zwarte Cross', door de harde wind is het een en ander omgewaaid op het festivalterrein; 'Boom Waait Op Huis' en 'Storm Houdt Huis In Nederland'. Geen woord van gelogen deze keer.

Bij ons op Soestdijk is het redelijk meegevallen, allemaal. Voor zover ik kan zien staan alle bomen, in de directe omgeving van ons huis, nog overeind. Mijn balkonplanten hebben het overleefd en de vogels vliegen vanochtend weer, in het vriendelijke ochtendzonnetje, op het balkon, alsof er niets gebeurd is.

Maar een klein stukje verderop is wel degelijk schade aangericht, door de storm van gisteren. Op de website van de Soester Courant staat een foto, de Wilhelmina Linde, die achter een fraai smeedijzeren hek aan de hoofdweg stond, is omgewaaid.

De boom is daar geplant, in 1898, ter ere van de inhuldiging van koningin Wilhelmina, de overgrootmoeder van onze huidige koning. Op Wikipedia lees ik echter dat de oorspronkelijke boom al eens vervangen is door een andere. Ik kan me daar niets van herinneren, maar in dat geval was de boom geen 117 jaar oud, maar misschien 50 of 60 jaar.

Jammer blijft het, natuurlijk, zo'n Linde kan veel en veel ouder worden. Vroeger werden ze vaak, bij de kerk, op het dorpsplein aangeplant, zo'n oude rakker heb ik eens bewonderd in Hilvarenbeek. Die boom wordt de 'Gebodenlinde' genoemd omdat men er vroeger de wetten en geboden afkondigde. Volgens verscillende websites is hij aangeplant in 1676 en heeft de stam een omtrek van bijna 7 meter.

Maar de oudste linde van ons land schijnt die van Sambeek te zijn. Het is in ieder geval de de dikste, met een stamomtrek van 7,9 meter. Deskundigen schatten de leeftijd van deze boom op tussen de 350 en 500 jaar.

Nog niet zo heel lang geleden stond er ook een monumentale lindeboom achter de oude kerk van Soest. Die is in het jaar 2000 gekapt, omdat hij een gevaar zou zijn voor het verkeer. Ik schreef daar zelf al eens iets over in dit blog... 


Hopelijk is bij jullie verder de schade meegevallen...



De Strip: De strip van deze week is getekend door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men




zondag 19 juli 2015

Soestdijk is prima zoals het is


Een goede vriend stuurde me een twitterbericht door van SP-kamerlid Harry Van Bommel. Die kondigde aan naar Soestdijk te gaan, om ter plekke ideeën te toetsen voor de bestemming van het voormalige koninklijke paleis. Of iemand nog suggesties had ?

Ik had eerder al het bericht opgevangen dat minister Blok 100.000 euro uitlooft voor 'serieuze en creatieve' voorstellen, voor een herbestemming van Paleis Soestdijk. Hij volgt daarmee de aanbebeveling van een commissie, onder aanvoering van oud-minister Sybilla Dekker.

Op de website van de Rijksoverheid kunnen we lezen waar de voorstellen in grote lijnen aan moeten voldoen. Het middendeel van het gebouw en de voorgevel moeten bijvoorbeeld behouden blijven. Verder kunnen de plannenmakers hun wilde ideeën botvieren, zolang die maar stroken met de plannen van de gemeenten Baarn en Soest.

Brrr... de rillingen lopen me al over de rug. Dat twitterbericht beantwoordde ik dan ook met '...eigenlijk vind ik dat het prima is, zoals het nu is. Je kunt het park bezoeken, een tentoonstelling bekijken, je kunt er koffie drinken. Af en toe is er een evenement. Wat willen we nou nog meer ?'

Voor mij hoeft al die dadendrang niet. Het paleis is een indrukwekkend gebouw in een mooi park, waarom zou je dat willen veranderen ? Het trekt behoorlijk wat belangstelling, waarom zou dat meer en massaler moeten ? Het is een plek van historisch belang, waarom zou je die moeten verstoren met verbouwingen, uitbreidingen enzovoort.

En als je er dan toch zo nodig iets mee moet, laat dan park en gebouw zoals het is en richt het interieur in als nationaal historisch museum. Daar was toch ook ooit behoefte aan ?

Dat is trouwens een mooi voorbeeld van doodgelopen plannenmakerij, dat Historisch Museum. Van 2006 tot 2011 is men er druk mee geweest. Er was zelfs al personeel aangesteld en er is een tentoonstelling geweest in de Zuiderkerk in Amsterdam. Maar men kon het niet eens worden over een definitieve lokatie en uiteindelijk heeft het kabinet Rutte er de stekker uitgetrokken.

Het hele plan heeft 16 miljoen gekost en heeft niets opgeleverd. Maar heel veel heeft men er dus niet van geleerd. Nu moeten er weer plannen komen voor Paleis Soestdijk.

Op Wikipedia lees ik dat men dat al eerder even op het oog had als lokatie voor het Historisch Museum. Maar door de bezuinigingen op cultuur kon daar toen geen geld voor worden vrijgemaakt. Nu misschien wel...?

Als we nog willen genieten van het Paleis, zo als het nu is, moeten we nu onze kans grijpen. Wie weet hoe het er over een paar jaar bijstaat...?

Lees meer over Paleis Soestdijk op www.paleissoestdijk.nl

Wie 'serieuze en creatieve' plannen heeft voor het paleis kan hier terecht: www.biedboek.nl


De Strip: De strip van deze week is getekend door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men




zondag 12 juli 2015

De Europese... eh... vogels


Terwijl knappe koppen in het Europese parlement proberen te bedenken hoe ze de banken het beste kunnen helpen, om zoveel mogelijk geld van de Griekse bevolking te krijgen, wil ik het toch maar even over iets anders hebben.

Ik wil niet elke week zeuren over de politiek en de problemen die politici veroorzaken. Ik heb het bijvoorbeeld al heel lang niet over de vogelwebcams van Beleef de Lente  gehad. In andere jaren waren die rond deze tijd van het jaar al gesloten, de vogels gevlogen, de camera's op zwart.

Maar dit jaar is er nog zoveel te zien dat men een aantal camera's online heeft gehouden. Zo kunnen we de jonge steenuiltjes nog zo nu en dan zien. Die zijn al wel zo zelfstandig dat ze een groot deel van de dag buiten de nestkast doorbrengen, maar ze komen ook nog regelmatig terug. En vergeet ook niet de filmpjes te bekijken.

De ooievaars zijn bijna zover dat ze weg gaan vliegen. De laatste keer dat ik keek zaten er nog drie jongen op het nest, maar al wel volledig volgroeid en de eerste testvluchtjes zijn al gemaakt.

Bij de torenvalken is het allemaal nog lang zover niet. Die zijn vrij laat begonnen met broeden, zodat er nu nog 5 donskuikens in de kast gevoerd worden. Het zal nog wel even duren voordat die volledig in de veren en vliegvlug zijn.

Wie ondertussen toch liever een steentje bijdraagt aan de besluitvorming van het Europese parlement kan terecht op de website Stem Voor De Natuur. Daar vragen grote natuurbeschermingsorganisaties als Vogelbescherming, Natuurmonumenten en het World Natuur Fonds steun voor hun campagne om de regels voor natuurbescherming in Europa in tact te houden.

Er zijn plannen om die beschermende wetgeving wat te versoepelen, om economische ontwikkelingen te vergemakkelijken en bedrijven wat meer armslag te geven.

'De Europese wetgeving voor de bescherming van onze meest belangrijke natuurgebieden en diersoorten (de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn) worden bedreigd. Dat komt door de evaluatie en mogelijke herziening van deze richtlijnen door de Europese Commissie in het kader van het zogenaamde Regulatory Fitness and Performance Programme (REFIT). Dit is zorgwekkend omdat de Europese regels de belangrijkste basis vormen voor de bescherming van natuur in Nederland en de rest van de Europese Unie.

De Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn (ook bekend als de Natuurrichtlijnen) zijn de belangrijkste juridische instrumenten voor het behoud en herstel van natuur in de hele Europese Unie. De Vogelrichtlijn uit 1979 beschermt alle in het wild levende vogels en hun eieren, nesten en belangrijkste leefgebieden. De Habitatrichtlijn uit 1992 doet hetzelfde voor een groot aantal andere wilde planten en dieren en natuurlijke habitats. Deze Europese natuurregels bieden onmisbare bescherming aan onze natuurschatten en bevorderen tegelijkertijd duurzaam gebruik.'


Lees meer op de website en steun die actie ! Kunnen we volgende jaren ook van de vogels, dieren en planten blijven genieten...   


De Strip: De strip van deze week is getekend door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men



zondag 5 juli 2015

Kunnen de Griekse kinderen er iets aan doen ?


Ik ben altijd wel een voorstander geweest van Europa. Naar mijn idee heeft de Europese samenwerking er mede voor gezorgd dat we hier al meer dan een halve eeuw in vrede en voorspoed leven. Bovendien vind ik het idee wel prettig dat er een instantie is waar je aan kunt kloppen, als je in conflict met de landelijke overheid raakt.

Maar de recente ontwikkelingen rond Griekenland en de schuldencrisis laten een ander licht op Europa schijnen. Het laat een organisatie zien die meedogenloos is en de belangen van banken boven die van burgers stelt. Dat er eerdaags een aantal bankmanagers misschien hun bonus misloopt is klaarblijkelijk erger, dan dat de bevolking van een heel land in armoede en ellende terechtkomt.

Men eist namelijk van de Griekse regering dat die nog meer gaat bezuinigen op pensioenen en sociale voorzieningen. En die regering is nu juist aan de macht gekomen omdat vele Grieken vinden dat er nu wel genoeg bezuinigd is.

Ik moet ze daarin gelijk geven. Ik heb reportages gezien over Griekse gezinnen, werkloze ouders, die samenwonen met hun kinderen en opa en oma, waarbij de hele familie moest zien rond te komen van het pensioentje van die opa en oma.

Ja, maar de Grieken hebben er ook wel een zooitje van gemaakt. Dat mag zo zijn, maar moeten de werkelozen en gepensioneerden daar nu dan voor boeten ?

Ik heb reportages gezien over Griekse apotheken die de medicijnen op de pof verschaffen en aan zien komen dat ze eerdaags mensen hun medicatie moeten gaan weigeren.

Ja, maar die Grieken hebben de boel ook wel belazerd. Kan wezen, maar moeten de zieken daar nu voor opdraaien ?

Ik zag laatst de kinderombudsman die vertelde dat een derde van de kinderen in Griekenland op dit moment in armoede leeft. Hij was er geweest en had kinderen uit de vuilnisbak zien eten.

Ja, maar die Grieken zijn zo corrupt als wat. Dat zal best, maar kunnen de kinderen daar iets aan doen ?

Er wordt vandaag een referendum gehouden in Griekenland. Hoe wil de bevolking dat het nu verder gaat ? Europa is tegen dat referendum. Dat wil niet van de burgers horen wat ze er van vinden. Dat wil gewoon geld zien.

Ik had me de Europese samenwerking anders voorgesteld. 





De Strip: De strip van deze week is getekend door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men