zondag 29 juni 2014

Toch een goed broedseizoen


Over een paar dagen worden de webcams van de Beleef de Lente weer uitgeschakeld. Het broedseizoen loopt op z'n einde, de meeste jonge vogels zijn uitgevlogen.

Je zou kunnen zeggen dat het een teleurstellend seizoen is geweest, omdat voor de meeste camera's van de website helemaal niet gebroed is. Een paar nestkastjes bleven leeg, bij een paar andere werd de broedpoging na een veelbelovende start afgebroken.

De oehoe heeft wel succesvol gebroed, maar besloot dat op een andere plek te doen, buiten het zicht van de camera. Vogelbescherming heeft na enige tijd een alternatieve camera aan de site gekoppeld, zodat een ander uilenpaar met hun jongen gevolgd konden worden.

Uiteindelijk hebben we bij Beleef de Lente maar bij drie van de negen soorten het hele broedproces kunnen volgen. Bij de alternatieve oehoe kwamen we erin toen de jongen al redelijk groot waren.

Maar voor overige drie, de slechtvalk, de torenvalk en de ooievaar, is het toch een behoorlijk goed seizoen geworden. Alleen bij de ooievaar zijn een paar kuikens overleden. De slechtvalken wisten jongen vier groot te krijgen en bij de torenvalk zijn er zelfs zes uitgevlogen.

Dus een goed broedseizoen ? Ik vind van wel. En als ik naar de vogels op mijn balkon kijk, wat toch nog leuker is dan via de webcam, dan is er ook in onze buurt door allerlei vogels met succes gebroed.

Ons eigen nestkastje is weer eens leeg gebleven. Maar daardoor kon ik, zonder onrust te veroorzaken, doorgaan met vogelvoer aan het balkon hangen. Daar wemelt het nu van de jonge koolmezen, pimpelmezen en boomklevers.

De grote bonten specht komt ook weer langs met z'n jongen en zelfs jonge eksters en kauwen heb ik al aan het pindakorfje, of het potje vogelpindakaas, zien hangen.

Al die drukte lokt ook roofvogels aan. Gisteren flitste een sperwer langs het raam. Zou best kunnen dat die ook een nest met kuiken heeft die nu, met de overvloed van jonge vogels als voedselbron, gevoerd moeten worden.

Een goed vogeljaar dus. Hou dit blog in de gaten voor foto's en filmpjes.

Bijvoorbeeld:





De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. 


Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2  - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

woensdag 25 juni 2014

De spechten van dit jaar

Ik hoop ze nog wel vaker op mijn balkon te zien, maar hieronder toch maar vast een paar foto's van de Grote Bonte Spechten van dit jaar. 


Vader specht komt al langer regelmatig langs. Moeder heel af en toe, maar haar heb ik nog niet kunnen fotograferen.


En sinds kort komt ook één van de kinderen af en toe een pindaatje halen.


De ramen hebben we net gelapt, maar helaas helpt dat niet tegen de weerschijn. Misschien moeten we het raam maar eens verwijderen, voor optimale foto's...

Zie ook de spechtenfoto's van eerdere seizoenen:





zondag 22 juni 2014

Het had niet veel gescheeld of ik had LOK gehad...


Het UWV heeft weer iets nieuws gevonden. In het kwartaalblad 'UWV-Perspectief' lees ik dat '...ruim 30% van alle consulten bij bedrijfs- en verzekerings-artsen gaan over lichamelijk onverklaarbare klachten (LOK)...'

In een aantal ziekenhuizen zijn inmiddels LOK-poli's, waar specialisten uit verschillende disciplines, patiënten met onverklaarbare klachten behandelen. Door middel van oefenschema's en therapieën worden de haperende lichamen en geesten weer op het juiste spoor gezet. Bij twee derde schijnt er ook werkelijk verbetering op te treden.

Mooi natuurlijk. 'Ze vinden zo de weg terug naar arbeid en gezonde relaties. Kortom naar een normaal leven.' Staat er aan het eind van het artikel. Alsof je met lichamelijke- en psychische klachten geen normaal leven, met gezonde relaties, kunt hebben.

Maar afgezien daarvan. Bij zo'n verhaal denk ik al snel terug aan mijn eigen situatie, zo'n jaar of 15 geleden. Ik had onverklaarbare klachten, was uitgeput en lusteloos, terwijl mijn huisarts niets bijzonders kon vinden. Ook niet na uitgebreid bloedonderzoek.

Als er niet per ongeluk, ik was proefkonijn bij iemand die voor het eerst het apparaat bediende, een botmeting was gedaan, had ik nu misschien nog niet geweten wat er met me aan de hand was. Dan was ik een LOK-lijder geweest, zo een die, met gerichte therapie, weer de weg terug moet vinden naar een normaal leven.

Ook mij werd, als ik weer eens uitgeteld thuis zat, aangeraden om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan en te gaan trainen bij de fysiotherapeut. Als ik vertelde dat ik juist een heel actief leven leidde werd dat terzijde geschoven. Ik was vast moe omdat ik teveel op de bank zat. In beweging en niet zeuren.

Een LOK-aanpak dus, nog voor de term was uitgevonden. Rare naam trouwens, dat LOK, alsof de patiënt ergens naartoe, of uit, gelokt moet worden. Eigenlijk is het gewoon een nieuwe naam voor: We weten het niet, dus zal het wel tussen de oren zitten.

Er blijft trouwens een derde over, dat is 10% van alle patiënten die met het UWV te maken krijgen, waarbij de LOK-aanpak niet werkt. Die mensen moeten zinloze therapie ondergaan, waarbij ze wordt aangepraat dat ze niets mankeren en dat ze zich maar een beetje aanstellen. Want de arts kan niets vinden.

Maar een arts is ook maar een mens, die kent niet elke zeldzame aandoening. Die zal niet elke mogelijke test of scan laten doen. Die zoekt misschien niet goed genoeg. Maar als hij niets vindt heb je mooi pech. En een nieuw etiket: LOK. Of, zoals het UWV-blad schrijft, dan ben je '...ziek zonder ziekte'... Gefeliciteerd !  


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2  - deel 3 - deel 4 en deel 5 van dit verhaal. 


Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.  

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men



donderdag 19 juni 2014

De metselbijen in actie

Bewegende beelden van het insectenhuisje. Ik heb wat actiemomenten aan elkaar gemonteerd. De bijen zijn zelf ongeveer 1 centimeter lang en niet agressief, dus er was geen heldenmoed nodig om deze opnamen te maken. Wel wat geduld want in werkelijkheid gaat er nogal wat tijd voorbij, terwijl de bijtjes druk bezig zijn in de bamboestengels. Ze maken daar kamertjes, die ze vullen met stuifmeel en nectar, om er eitjes in te leggen, maar daar zie je van buitenaf niet veel van. 



dinsdag 17 juni 2014

Bericht uit het insectenhuisje


Nu ja, bij wijze van spreken dan. In werkelijkheid hebben de metselbijtjes het veel te druk om berichten rond te sturen. 


Eerste hebben ze de rommel van vorig seizoen naar buiten gegooid en nu zijn ze druk bezig met nieuwe kamertjes inrichten voor de generatie van volgend jaar.


Intussen helpen ze met de bestuiving van allerlei planten.


De buik helemaal geel van het stuifmeel...


zondag 15 juni 2014

Is er wel toekomst voor de luchtvaart ?


Vrienden en kennissen weten dat ik wel eens mopper op het vliegverkeer. Als er, op een mooie zonnige dag, weer eens een paar dozijn vliegtuigen over Soestdijk gevlogen is en mijn blauwe hemel weggestreept is door uitlaatgassen.

Daar heb je Don Stripman weer, die vecht tegen de windmolens ! Het is de vooruitgang, leg je daar nu maar bij neer. Je lijkt wel een 19e eeuwse boer, die met zijn hooivork de stoomtram probeert te verjagen.

Ja, ja, maar windmolens worden ook allang niet meer gebruikt om graan mee te malen en die stoomtram is toch maar mooi opgedoekt. Je zal zien: Over 100 jaar vliegen er geen grote passagiersvliegtuigen meer.

Onze achterkleinkinderen zullen met verbazing spreken over de manier waarop wij, in de 20ste en 21ste eeuw, de fossiele brandstoffen er doorgejaagd hebben. Plezierreisjes naar het zonnige zuiden, fruit uit Nieuw-Zeeland...? Hadden ze die kostbare, natuurlijke bronnen niet voor iets belangrijkers kunnen gebruiken ?

Ondertussen zijn er plannen goedgekeurd om vliegveld Lelystad uit te breiden en geschikt te maken voor grotere toestellen. Alsof het allemaal niet op kan ! Maar dat kan het dus wel. En alternatieven, voor het aardolieproduct kerosine, zijn er voorlopig niet.

Vliegen op zonnecellen ? Ja, het kan, maar er is een vliegtuig zo groot als een Jumbojet nodig om één persoon, met een slakkengangetje, te vervoeren. Elektromotoren aangedreven door een accu ? Zeker, er wordt aan gewerkt, maar alleen voor kleine vliegtuigjes en voor korte afstanden. Opgeladen accu's zijn zo groot en zwaar dat er, in een groot toestel, geen ruimte meer zou zijn voor vracht of passagiers.

Andere brandstoffen, zoals waterstof, of kernenergie ? Men denkt erover na, maar waterstof geeft veel minder energie dan kerosine, dus moet je er veel meer van mee nemen en dat maakt grote vrachten, over grote afstanden, onmogelijk.

En vliegende kerncentrales ? Tsja... De meeste mensen zijn al bezorgd dat er misschien, ooit, een vliegtuig op een kerncentrale zal vallen. Bij het idee, dat je de kernreactor zelf op je dak kan krijgen, zal niemand staan te juichen.

Dus...? Vrolijk doorgaan met de aardolie opmaken, omdat het nu even economisch voordelig is ? Vliegvelden uitbreiden, naar verre bestemmingen vliegen ? Terwijl we weten dat over een aantal decennia de olie op zal raken en er geen alternatief in zicht is ? Of toch eens na gaan denken of het misschien een beetje minder kan ?

Je kunt met een vliegtuig ook nuttige dingen doen. Voedsel brengen naar plaatsen waar hongersnood heerst. Mensen redden uit rampgebieden. Dat zou je toch ook in de verre toekomst willen kunnen doen ? En dan heb ik het nog niet eens over de milieubezwaren van al dat pleziervliegen...

Er zijn gelukkig ook goede berichten: De aangekondigde uitbreiding van vliegveld Twente, waarvoor honderden bomen gekapt zouden worden, is door provincie en gemeente afgeblazen. Verstandig !



En alleen voor betalende lezers van de Volkskrant, over de beperkte mogelijkheden van alternatieve vliegtuigbrandstof: Solar Boeing ready for take-off ?  


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2  - deel 3 en deel 4 van dit verhaal. 


Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.  

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


vrijdag 13 juni 2014

Wilde bijen en tamme wespen


Dit is een wilde bij. Ja, naast de honingbij zijn er in ons land nog een heleboel andere soorten bijen. De honingbij zou je een tamme bij kunnen noemen, hoewel ze flink kunnen steken en niemand ze snel op schoot zal willen nemen. Het is een gedomesticeerd insect. Eén van de weinigen die het zover gebracht hebben. 


Maar goed. De andere bijen noemen we wild. Ze zijn niet minder nuttig voor ons, want ook zij bestuiven bloemen en gewassen. En je hoeft er niet veel voor te doen om ze in je tuin of op balkon te krijgen. Bloeiende planten, of een bijenhuisje, maar daarover later meer. En agressief zijn ze niet, dus niet bang zijn, maar gewoon van genieten.


De tamme wespen zijn natuurlijk ook niet echt tam. Maar veel kwaad doen ze ook niet. Deze soort eet nectar en stuifmeel, net als de bijen en zolang je hem niet lastig valt zal hij zich niet met jou bemoeien. 


Net zomin als deze bijna buitenaardse schoonheid. Hiervan weet ik toevallig de naam: Goudwesp. Zij parasiteert op de eitjes en larven van andere insecten. Zo probeert ze haar eitjes te leggen in de nestjes van wilde bijen en tamme wespen. Niet zo tam en erg slinks. Maar ook piepklein en dus voor ons ongevaarlijk...

dinsdag 10 juni 2014

Zwevende vliegen


Als vogelliefhebber heb ik het redelijk makkelijk. Er zijn misschien 5 soorten mezen in ons land, waarvan er 2 regelmatig mijn balkon bezoeken. Van de kraaiachtigen, ook een handjevol kandidaten, zijn er misschien 3 die af en toe langs komen. Allemaal makkelijk uit elkaar te houden. Net als de lijsters, boomklevers enzovoort. Als ik de 15 tot 20 soorten, die ik per jaar van het vogelvoer zie eten, maar onthoud, dan red ik me wel.


Met insecten is het een heel ander verhaal. Ik kan nog wel een wesp van een zeefvlieg onderscheiden. En een sluipwesp van een wilde bij, maar van elke familie komen er al gauw een paar honderd in ons land voor. Elke aparte zweefvlieg benoemen in onbegonnen werk. 


Na wat speurwerk kan ik, met een slag om de arm, roepen dat de bovenste vlieg een 'blinde bij' zou kunnen zijn en dat op de andere foto's een kommazwever zou kunnen staan. Maar hou me er niet aan. 


Het leuke is wel dat ik deze, met wat mazzel, in de vlucht heb gefotografeerd. Z'n vleugels zie je haast niet, zodat hij wel echt lijkt te zweven...

Klik hier voor eerdere zweefvliegblogs

zondag 8 juni 2014

Hebben we wel wat te kiezen in de zorg ?


Er was de afgelopen week het een en ander te doen over de vraag of verzekeraars mogen bepalen welke arts wij kiezen, of dat we daar vrij in moeten zijn. Uiteindelijk heeft de minister besloten dat wie er voor betalen wil vrije artsenkeuze houdt, maar wie dat niet wil of kan, in sommige gevallen overgeleverd wordt aan de luimen van de verzekeraar.

Je kunt daar allerlei vragen bij stellen. Krijgt de verzekeraar zo niet teveel macht ? Krijg je als patiënt nog wel de beste zorg ? Of kiest je verzekering voor de goedkoopste optie ? Wordt de gezondheidszorg zo nog meer overgeleverd aan marktwerking en afhankelijk van kostenposten en economische belangen ? Worden artsen en behandelaars bedreigd in hun bestaan, als ze geen contracten met verzekeraars af willen sluiten ?

Zeker lijkt het dat de zorg voor een deel van ons slechter, of duurder wordt. En dat was niet wat ons beloofd werd, toen men begon met marktwerking in de zorg. Het zou allemaal beter, goedkoper en efficiënter worden. En dat blijkt niet zo te zijn. In ieder geval niet voor de patiënten en helaas niet alleen bij de verzekering van ziektekosten.

Ik las ook een bericht in de krant over Welzorg, een grote verstrekker van hulpmiddelen, zoals rolstoelen en scootmobielen. Welzorg heeft een groot aantal gemeenten als klant binnen gehaald, door zich als goed en goedkoop te presenteren. De praktijk blijkt anders. Het regent klachten over lange wachttijden en slechte service.

Op zich niet zo vreemd. Als je de goedkoopste wil zijn moet je ergens op bezuinigen. Jammer genoeg worden de zorgbehoevende inwoners van de gemeenten daar de dupe van. Een gemeentebestuurder vreest dat dat in de toekomst nog meer zal gebeuren, als de gemeenten meer zorgtaken op zich zullen gaan nemen.

Er moet meer gedaan worden, met minder geld, dus krijgt de klant slechtere zorg. Logisch en tragisch... Tenzij je genoeg geld hebt, om zelf je zorg te betalen, ben je overgeleverd aan gemeenten, die alles zo goedkoop mogelijk moeten inkopen en leveranciers, die zo goedkoop mogelijk willen leveren. Van echte marktwerking is geen sprake. Want als klant heb je niets te kiezen.

Ik heb het geluk dat ik mijn hulpmiddelen gekregen heb voor deze grote bezuinigingsronde. Via Welzorg, ook nog en zonder problemen. Nu maar hopen dat de boel heel blijft en voorlopig niet vervangen hoeft te worden...




De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2  en deel 3 van dit verhaal. 


Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.  

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


vrijdag 6 juni 2014

De vlinder en de vlieg


Het zou de titel van een sprookje kunnen zijn: De vlinder en de vlieg. Of de Nozem en de Non. Een ontmoeting waaruit iets moois groeit, of een leerzaam misverstand, dat kan ook.


Want in de praktijk leven deze twee insecten nogal langs elkaar heen. 
De vlinder bezoekt bloemen, lobelia's in dit geval... 


De vlieg moet het van minder lieflijk geurende dingen hebben, poep, rottende resten, dode dieren...


Neemt allemaal niet weg dat je ze alle twee op het balkon tegen kunt komen, hoewel daar niet veel rottende dieren, -planten of poep te vinden zijn. Maar misschien wil een vlieg ook af en toe even verpozen, in een aangename omgeving...?

Zie Wikipedia:

Kleine vos

Dambordvlieg

(De dambordvlieg blijkt ook nectar te lusten en de kleine vos is verzot op brandnetels, dus misschien is de tegenstelling niet zo groot als hij lijkt...)

En YouTube voor Cornelis Vreeswijk met de Nozem en Non...


zondag 1 juni 2014

Eemdijk is mooi, maar hoe lang nog ?


Gisteren zijn we nog eens naar Eemdijk gereden. Het dorpje ligt, de naam zegt het al, heel schilderachtig, op en tegen de dijk langs de Eem aan. Die dijk kronkelt, is hier en daar begroeid met bomen en bevolkt door schapen. In de weilanden en kleine meertjes, waaien, wielen en gaten, ontstaan na dijkdoorbraken in een ver verleden, wemelt het van de vogels.

We zagen grutto's, tureluurs, kieviten, scholeksters, ganzen, eenden, zwanen en nog veel meer. Zelfs een ooievaar kwam over vliegen. Tussen de huizen van het dorp vlogen mussen, spreeuwen en zwaluwen. Het leek een paradijs op aarde.

Er stonden, zo links en rechts, wel wat huizen te koop. Gevolg van de crisis ? Of is er een andere bedreiging voor dit idyllische dorpje ? Ja, die blijkt er te zijn. Rijkswaterstaat heeft bedacht dat er hier een ingrijpende dijkverzwaring nodig is. De bomen worden gekapt en de inwoners zullen eerdaags bulldozers door hun tuintjes zien rijden.

Nodig voor de veiligheid zegt de minister, maar een aantal bewoners ziet er de noodzaak niet van in. “In alle jaren dat ik hier woon, heb ik de rivier de Eem één keer 30 centimeter zien stijgen”, zegt er een, in een reportage van de NOS

Voor sommigen is de dijkverzwaring misschien de aanleiding om te verhuizen, maar elders wordt gewezen op de opwarming van de Aarde, waardoor de zeespiegel zal gaan stijgen. De watersnoodramp wordt ook aangehaald, als schrikbeeld. Dat willen we toch nooit meer ?

De knappe koppen van Rijkswaterstaat zullen vast wel een scenario hebben bedacht waardoor het land rondom de Eem onder water kan komen te staan, maar een risicogebied zou ik het toch niet durven noemen. De Eem staat niet in directe verbinding met zee, dus van getijdenwerking is geen sprake.

De kans dat enorme hoeveelheden smeltwater, of zelfs regenwater, voor overstromingen gaan zorgen is ook niet zo groot. De Eem krijgt zijn water uit een aantal beken die ontspringen op de Veluwe, daar zijn al heel lang geen gletsjers meer gesignaleerd. En waar elders in het land nog wel eens problemen ontstaan, na langdurige perioden met regen, is er in het Eemland eigenlijk nooit iets aan de hand.

Maar, ja, het besluit is genomen. Als de laatste, tegenstribbelende bewoners akkoord zijn gegaan met de schadeloosstelling, of onteigend zijn, zal in september van dit jaar het werk van start gaan. Dus als je nog wil zien hoe mooi het er is moet je opschieten. Daarna kon het wel eens een paar decennia duren voor Eemdijk weer een beetje toonbaar is...

Zie ook deze reportage van RTV-Bunschoten


En, o ja... als chronisch zieke ben ik aangewezen op bankjes vlakbij parkeerplaatsen. Het is jammer dat andere mensen die plaatsen gebruiken om hun afval te dumpen. Toch... ook tussen de sinaasappelschillen, lege blikjes en sigarettenpeuken, was het er mooi ! Kijk maar naar mijn filmpje van de vogels aan het Eemmeer 


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 en deel 2  van dit verhaal. 


Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.  

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men