vrijdag 28 februari 2014

Het Strip-jaaroverzicht van 2014

Wij Stripmannen leiden een georganiseerd bestaan, hoor. Elke week, stipt op de zelfde tijd, een nieuwe strip. Alles netjes gepland en verdeeld, zonder ooit ruzie te maken. En uiteindelijk komt de hele handel keurig in jaaroverzichten op dit blog te staan, zodat de lezer het gemakkelijk terug kan vinden.

En, zoals de trouwe lezers weten, beginnen we er elk jaar weer vroeg aan. Het is nog geen maart en daar is het jaaroverzicht al. Niet dat het al helemaal af is, maar dat komt vanzelf goed, naarmate het jaar vordert. Kom dus gerust na een paar maanden nog eens kijken...

Het 1e verhaal van 2014 begon al in 2013 en is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman: Túareg en de Meester der Dromen



Deel 1 
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6
Deel 7
Deel 8
Deel 9
Deel 10
Deel 11
Deel 12



Waarna de Stripman vervolgt met Luchtig perspectief

Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5




De Geheimzinnige Hulpman vertelt daarna een verhaal over Gulle Harry:



Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6





De Stripman gaat daarna verder met Een mooie zonsopkomst:

Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4


Waarna de Geheimzinnige Hulpman het volgende verhaal vertelt: Theo verzint een list

Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6



De Stripman komt daarna met een waarschuwing in: 
De lijn des doods

Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Waarna de Geheimzinnige Hulpman vervolgt met: Het Probleem van Erik

Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5



De Stripman neemt het daarna over met: Déjà Vu

Deel 1
Deel 2
Deel 3 
Deel 4
Deel 5
Deel 6
Deel 7





Waarna de Geheimzinnige Hulpman vervolgt met De Man In Het Bos

Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4 

Wat er allemaal aan vooraf ging kun je nalezen in de vorige jaaroverzichten:

Strip-jaaroverzicht 2011Strip-jaaroverzicht 2012Strip-jaaroverzicht 2013

zondag 23 februari 2014

Wie schudt ons land eens wakker ?


Afgelopen week las ik dat, als gevolg van bezuinigingen en decentralisatie, sluiting dreigt voor een aantal zorghoreca-projecten. Met zorghoreca bedoelt men restaurants en hotels waar geestelijk en lichamelijk gehandicapten werken.

Misschien ken je ze wel, van televisie, of uit je eigen omgeving ? Ik ben vroeger in Amersfoort wel eens op straat aangesproken door een mentaal gehandicapte jongen. Of ik niet eens langs wou komen in zijn restaurant, want het was er zo gezellig. Er zijn weinig plekken waar door deze mensen met meer plezier en toewijding gewerkt wordt.

Ik word dan ook best boos als ik lees dat zulke projecten met sluiting bedreigd worden. Participatie-samenleving durven ze te roepen, maar plaatsen waar gehandicapten echt participeren, iets nuttigs doen en daar plezier in hebben, worden wegbezuinigd !

Het wordt almaar slechter in ons land, maar klaarblijkelijk nog lang niet slecht genoeg, want protest hoor je nauwelijks. Volksmassa's die de straat op gaan, overheidsgebouwen bestormen en pleinen bezetten ? Het gebeurt in Kiev, maar niet in Den Haag.

We hebben hier zelfs geen punkbandje, met wilde meiden die vrolijk gekleurde bivakmutsen dragen, terwijl iedereen hun gezicht kent. Je kunt er lacherig om doen, maar de meiden van Pussy Riot verdienen respect. Ze zijn in elkaar gemept, gearresteerd, in het strafkamp gegooid, maar ze gaan toch door.

Dat hele punkbandjes-gedoe is natuurlijk maar onzin. Het is een actiegroep, die op heel effectieve manier de aandacht trekt. Vreedzaam, ook nog, ondanks het geweld waarmee de Russische autoriteiten reageren. Die overspannen reactie laat wel zien dat ze in Rusland zeer serieus worden genomen.

Putin mag dan vriendelijk glimlachen, als hij Olympische sporters ontmoet en een pilsje drinkt met onze koning, als Pussy Riot opduikt toont hij zijn ware gezicht. Zou Marc Rutte zich al schamen voor zijn bezoek aan de Olympische Spelen ?

Ik vraag me af wie hier de boel eens wakker komt schudden. Onze problemen zijn misschien minder groot, maar het risico om in elkaar gemept en in de cel gegooid te worden is ook een stuk kleiner...



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. Kijk hier voor deel 1  - deel 2 en deel 3 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 en deel 12 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

zondag 16 februari 2014

Lollo, Fapy en de Gipsyjazz


Een zigeunerfamilie in een houten woonwagen, die door een paard voortgetrokken wordt. En dan 's avonds gitaarspel bij het kampvuur. Dat romantische beeld moet gitarist Lollo Meier voor ogen hebben gehad, toen hij een paar jaar geleden, met paard en wagen naar het zigeuner-jazz-festival van Samois trok.

De tocht van Lollo is vastgelegd in de film 'Lollo gaat op reis', die laatst te zien was op Holland Doc24. De hoofdpersoon is een zwijgzame, goedmoedige man en een prima muzikant. Maar gaandeweg blijkt dat het reizen met paard en wagen niet alleen romantisch is, maar ook problematisch.

De meeste zigeuners leven tegenwoordig in grote stacaravans. Volgens Lollo's moeder zijn de banden daarvan aan het verrotten, omdat ze nooit gebruikt worden. Vroeger was alles mooier.

Met zijn reis wil Lollo iets van die oude glorie doen herleven. Maar hij wil ook een hommage brengen aan zijn grote voorbeeld, Django Reinhardt, de grondlegger van de Gipsyjazz. Ironisch genoeg raakte Django, als kind, voor het leven verminkt, toen de woonwagen waarin hij sliep in brand vloog.

Bij Gipsyjazz moet je trouwens geen schetterende trompetten en scheurende saxofoons verwachten. In dit genre is de akoestische gitaar het belangrijkste instrument. Bij een doorsnee zigeunercombo doen er al gauw drie gitaristen mee, waarvan er twee een strak ritme spelen, terwijl de derde daar dartel overheen soleert. Een contrabas zorgt voor de diepe tonen en soms is er een violist, of klarinettist, als tweede solist.

Op YouTube vond ik filmpjes van Lollo spelend, op het festival van Samois, informeel tussen de caravans. Samen met Fapy Lafertin, een meestergitarist, die ik meer dan 20 jaar geleden een paar keer live heb gezien. Hij maakte toen nog deel uit van de band Waso, die door de kenners hoog geprezen werd.

Fapy is ook al zo'n rustige man, die pas echt tot leven lijkt te komen met een gitaar in zijn handen. Hij is in staat tot duizelingwekkende loopjes en grote vingervlugheid. Maar het is geen uitslover. De melodie staat voorop.

Heerlijke muziek, die toch bij het grote publiek niet echt in de belangstelling staat. De Gipsy Kings hebben meer succes en het Rosenberg Trio is beroemder. Maar de liefhebbers weten wel beter. Zoek maar eens naar Lollo en Fapy op het internet en er gaat een wereld voor je open.

Van de twee zijn ook CD's verkrijgbaar, waarvoor je naar hun websites moet:



De fraaie documentaire 'Lollo gaat op reis' is online te zien op de website van de regionale Limburgse omroep L1. 


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. Kijk hier voor deel 1  en deel 2 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 en deel 12 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


vrijdag 14 februari 2014

Illegalen in het park ?


Er wonen twee nijlganzen in ons park. Volgens officiële instanties zijn het exoten, waarschijnlijk nakomelingen van ontsnapte vogels. 
Je zou kunnen zeggen dat het illegalen zijn...


Zo gedragen ze zich niet. Ze vliegen af en toe, luid roepend, over de wijk. In het park zelf spelen ze de baas over de eendjes. Dat krijg je met die buitenlanders, zullen sommigen zeggen. Maar ik vind ze wel leuk en eigenlijk ook erg mooi, met hun kleurige veren en rode ogen. Er wordt, voor zover ik heb kunnen nagaan, geen actief beleid gevoerd om de Nijlgans het land uit te krijgen. Maar er mag wel op ze gejaagd worden.


Zover zal het in het park wel niet komen. Hopelijk blijven ze daar dus zitten. Eenmaal hoog in de lucht ben je tegenwoordig je leven niet meer zeker, 
als gans...


zondag 9 februari 2014

Sotsji – Ik kijk wel, maar onder protest


Mijn werk bestond vroeger, voor een groot deel, uit het leveren van kritiek. Je zou kunnen zeggen dat ik criticus was, maar we noemden het kwaliteits-controleur. Ik vertelde andere medewerkers hoe ze hun werk het best konden doen en controleerde daarna wat zij er van terecht brachten. Anderen beoordeelden mijn werk dan weer.

Je leert dan, omdat je het van beide kanten meemaakt, dat kritiek op een goede manier gebracht moet worden om effectief te zijn. Voor iemand, die jou afblaft en kleineert, ga je je best niet doen. Je moet daarom juist complimenten uitdelen, waar dat kan en bemoedigende woorden spreken. Je moet begrip tonen voor problemen die zich voordoen en dan overtuigend proberen uit te leggen hoe het nog beter kan.

Je kunt ook met strafmaatregelen dreigen, medewerkers schorsen of uiteindelijk zelfs ontslaan. Maar dat zijn laatste redmiddelen. Je bent immers in de omstandigheid dat beide partijen iets van elkaar willen. Het bedrijf wil werknemers die goed functioneren, de werknemer wil prettig werk waarmee hij of zij een inkomen kan verdienen.

Wat ik in die tijd heb geleerd is nuttig, maar niet in alle omstandigheden toepasbaar. Neem nou de Olympische winterspelen in Sotsji. Daar heb je om te beginnen al geen twee partijen die van elkaar afhankelijk zijn. Je hebt heel veel partijen en ze hebben lang niet allemaal dezelfde belangen en machtsmiddelen.

De sporters en het Olympische Comité willen graag wedstrijden die goed georganiseerd zijn, met ideale omstandigheden en goede faciliteiten. Het organiserende land wil dat vast ook, maar dat wil ook vooral goed voor de dag komen en respect en bewondering afdwingen. Sponsors willen dat er veel publiek naar de spelen kijkt, dat daarna hun producten gaat kopen. Het publiek, waaronder ik mezelf ook reken, wil mooie sport zien.

Daarnaast zou ik, als weldenkend mens, graag zien dat de Spelen op een verantwoorde manier georganiseerd worden, door een land waar mensenrechten worden gerespecteerd, waar vrijheid van meningsuiting is en waar rekening wordt gehouden met mens, dier en natuur. Daar is in Sotsji helaas veel op aan te merken.

Zou het helpen als ik dan maar niet naar die Spelen keek ? Ik denk het niet, daar zal de Russische regering niet wakker van liggen. Wat dat betreft zijn mijn mogelijkheden sowieso beperkt. Ik kan geen strafmaatregelen nemen of bewindslieden naar huis sturen.

Ik kan hier hooguit de hoop uitspreken dat het Olympisch Comité de volgende keer een netter land uitzoekt om de Spelen te laten organiseren. Ik kan organisaties steunen die wantoestanden aan de kaak stellen. Ik kan mijn bewondering uitspreken voor actievoerders. En ik kan verklaren dat goed beleid bij mij meer respect afdwingt dan mooie stadions en hotels. 

Dus, voor het geval er en Russische overheidsfunctionaris is die dit blog leest: Ik kijk wel, maar onder protest !



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. Kijk hier voor deel 1 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 en deel 12 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

zondag 2 februari 2014

In Canada is het wel winter


Na een paar dagen met lichte vorst staat ons weer weer in de herfststand. Of we het daarmee gehad hebben, wat winter betreft, is nu nog niet te voorspellen. Vorig jaar lag er met Pasen, eind maart, nog sneeuw. Dus het kan nog altijd. Maar een horrorwinter, zoals die ons door de jaarlijks terugkerende doemdenkers voorspeld was, lijkt voorlopig uit te blijven.

Opwarming van de Aarde ? Nou, in Noord-Amerika denken ze daar toch heel anders over. Daar hebben ze een winter zo koud, dat hebben ze in tijden niet meegemaakt. In het nieuws zie je af en toe berichten uit de Verenigde Staten, waar in zuidelijke staten de palmbomen met sneeuw bedekt zijn. Over Canada, dat noordelijker ligt en waar het doorgaans nog kouder is, hoor je niet veel.

De Canadezen zijn wel wat gewend, denk je dan, daar is het elke winter koud, daar ligt altijd sneeuw en ijs. Jawel, dat mag zo zijn, maar zoals nu is toch ook voor Canada uitzonderlijk.

In december trok er een ijzel- en sneeuwstorm over het land, die zo heftig was dat talloze bomen onder de ijslast bezweken. Elektriciteitskabels, die merendeels bovengronds lopen, werden beschadigd en duizenden huizen zaten wekenlang zonder stroom.

Ik heb familie in de buurt van Toronto en die mailden dat door het uitvallen van de stroom hun verwarming niet meer werkte. Door de toenemende kou gedwongen en omdat ze bang waren dat de bomen in de tuin op het huis zouden vallen, brachten ze de kerst in een motel door.

Toen de stroom hersteld was bleken de verwarmingsbuizen kapotgevroren. Inmiddels is hun huis weer bewoonbaar en lijkt de winter een wat normalere loop te nemen. Met sneeuw, ijs en vorst, dat wel.

Om een indruk te krijgen kun je kijken naar een vogelwebcam die ik laatst ontdekte. De camera staat gericht op een voederplaats in het dorpje Manitouwadge, vanaf Toronto een paar honderd kilometer het binnenland in.

Je ziet er, met een beetje geduld, schitterend gekleurde vinken, gaaien en spechten. Onze vaderlandse vogels verbleken erbij. Je ziet ook sneeuw liggen en af en toe vallen. Onder het beeld wordt de temperatuur ter plekke aangegeven. Ik zag er al +2 staan en ook -15. Maar dan in Fahrenheit. Omgerekend, naar de bij ons gebruikelijke schaal van Celsius, is dat -17 en -26 !

Dat is echt winters...

NB: Hou rekening met 6 uur tijdsverschil. Het wordt bij de webcam pas rond 2 uur 's middags licht, daar staat tegenover dat de zon er pas om een uur of 11 's avonds onder gaat. Uitgaande van onze tijd dan, uiteraard. Het is dus een aardig alternatief als er niets op TV is.


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 en deel 12 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men